Actual Economic

Diferenţa dintre tinerii de azi şi părinţii lor. Ministrul Muncii explică cum vor obţine aceştia pensii mai mari

tineri antreprenori 1

Tinerii de azi vor avea pensii mai mari, dă asigurări ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi. Mai mult, ministrul precizează că până la data de 1 septembrie 2023, Guvernul va lua o decizie în ceea ce privește prelungirea termenului pentru achiziția vechimii în muncă.

Diferenţa dintre tinerii de azi şi părinţii lor. Ministrul Muncii explică cum vor obţine aceştia pensii mai mari

Chiar dacă datele ultimului recensământ, arată că fenomenul de îmbătrânire demografică a luat amploare în România, ceea ce ar face ca în 2040 numărul vârstnicilor din România să depășescă cu mult numărul tinerilor sub 24 de ani, Marius Budăi a infirmat această ipoteză, explicând că evoluția crescătoare a nivelului salariului minim va antrena și o creștere a valorii pensiilor.

„Nu este adevărat pentru că, în continuare, politica de creșteri salariale și politica de creștere a salariului minim, împing veniturile românilor în sus. Bineînțeles că nu la un nivel care să fie neapărat mulțumitor, însă împing veniturile în sus. Asta, pe contributivitate, înseamnă și împingerea contribuțiilor în sus și înseamnă și pensii mai mari pe viitor”, a explicat Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi într-o intervenție televizată.

Termenul limită până când românii mai pot achiziționa vechime în muncă expiră la data de 31 august 2023. Conform Codului Fiscal, în prezent valoarea plății pentru un an este de 9.000 de lei și pot fi achiziționate de la o lună la șase ani. Legea pensiilor prevede pentru ieșirea la pensie vechimea minimă este 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Potrivit OUG 163/2020, perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare – 65 de ani pentru bărbaţi si 63 de ani pentru femei.

„Există două tipuri de contracte. Contracte pe care le încheiem astăzi, de exemplu, care intră în vigoare de astăzi și se derulează pe viitor și tipuri de contracte pentru a achiziționa șase ani anteriori de vechime necesari îndeplinirii stagiului minim sau stagiului standard de cotizare”, a explicat Budăi.

Dacă ne referim la prima speță, spune Marius Budăi, se vor încheia în continuare, de acum încolo, pentru că vor fi prezente probabil și pe viitor în legea pensiilor. Dacă ne referim la a doua speță, legea spune că până în 31 august, acest an, se mai pot achiziționa șase ani.

„Vă informez că, în a doua jumătate și chiar pe tot parcursul anului 2022, a scăzut numărul de cereri, iar măsura derulează de foarte mulți ani. Prima dată au fost cinci ani, după care s-a ridicat la 6 ani și continuăm această măsură și în acest an până la 31 august. În funcție de dinamica activității din acest an, vom lua decizia dacă mai continuăm, dacă mai este necesar să continuăm cu această măsură sau nu. Cert este că numărul de solicitări a scăzut foarte mult”, a mai afirmat ministrul Muncii.