Actual

Din toamnă, aprozarele revin în România. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţul momentului

Din toamnă, aprozarele revin în România. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţul momentului

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, proiectul ministrului Petre Daea din 2018, ar putea deveni realitate în această toamnă, după ce fusese abandonat de miniștrii liberali. Însuşi iniţiatorul proiectului a făcut marele anunţ, care va aduce o mare mulţumire în rândul fermierilor.

Din toamnă, aprozarele revin în România. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţul momentului

Invitat în premieră la podcastul „România lui Cristache”, pe canalul de Youtube EVZ Capital, ministrul Agriculturii, Petre Daea a făcut anunțul pe care îl așteptau toți legumicultorii din România – Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, proiectul ministrului din 2018, ar putea deveni realitate în această toamnă, după ce fusese abandonat de miniștrii liberali.

„Vremea aprozarelor a trecut”. Nu, nu e vorba de aprozare aici, e vorba de a interpreta corect ceea ce are țara la un moment dat și de a interpreta corect despre cum pot să fac eu să adun fructele, legumele, produsele agricole… Eu înviu casa de comerț agro-alimentar. Eu pun în mișcare acest instrument extrem de important.”, a declarat Petre Daea.

Ministrul a primit undă verde de la premierul Nicolae Ciucă pentru deschiderea caselor de comerț Unirea. Petre Daea a explicat procesul prin care legumele vor ajunge de la fermierii obișnuiți, pe rafturi și tarabe.

„Se iau produsele de la legumicultor, să fie un integrator pe piață, lanțuri de depozitare, de stocare, de sortare, de etichetare a produselor, astfel încât să intrăm și noi într-un program organizat, bine condus, ați văzut pe stradă, oriunde te duci, în ce parte o iei, sunt oameni în vârstă care așteaptă la poartă pe scaun în fața porții să vândă produsele pe care le scot în curte. E bine că le-au produs, dar e rău că nu le pot vinde. Produsele acelea pot fi depuse într-un circuit în mod organizat.”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Petre Dea: Anul agricol nu arată bine! E scăzut față de anii trecuți

Seceta accentuată din acest an a scăzut producția, însă, conform ministrului Petre Daea, recolta nu va fi una dezastruoasă.

„Avem grâu pentru consumul propriu, dar cât să dăm și la alții. Avem porumb, nu cât am avut anul trecut, vom vedea exact când recoltăm.”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Încă din luna aprilie a acestui an, Guvernul Ciucă a anunţat iniţiativa reactivării Casei de Comerț Unirea.

Inițiativa guvernului Ciucă de revitalizare a firmei cu capital de stat Societatea Națională “Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” S.A a venit dintr-o presupusă nevoie de creștere a rezervelor de stat pe fondul crizelor provocate de invazia rusă în Ucraina, iar acum seceta a impus şi mai mult acest lucru.