Actual

Diplomat RUS, expulzat din România, după ce a fost acuzat de SPIONAJ: Nu e un lucru bun!

Diplomat RUS, expulzat din România, după ce a fost acuzat de SPIONAJ: Nu e un lucru bun!

Diplomat RUS, expulzat din România, după ce a fost acuzat de SPIONAJ. România expulzează un oficial al Ambasadei Rusiei la București.

Autoritățile române au decis să declare persona non grata pe teritoriul României a adjunctului atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

În ce condiții vine această decizie a Ministerului de Externe de la București, care spune așa: „activitățile și acțiunile lui contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, aflăm de la Digi 24.

Diplomat RUS, expulzat din România, după ce a fost acuzat de SPIONAJ. A fost informat ambasadorul Rusiei la București de această decizie, pe care a luat-o Ministerul Afacerilor Externe din România.

Este vorba de adjunctul atașatului militar, Alexei Grişaev, din cadrul Ambasadei ruse de la București și el urmează, probabil, să părăsească teritoriul României destul de curând.

Decizia intră în vigoare din momentul în care ea a fost anunțată. România se alătură mai multor state din Uniunea Europeană, care au expulzat diplomaţi ruși din ţările lor.

Un prim pas l-a făcut Cehia, care a expulzat un număr mai mare de diplomaţi, au urmat apoi statele baltice pe rând, Estonia, Letonia și Lituania, pentru că diferiți diplomați ruși au făcut la activități care nu sunt conforme cu Convenția de la Viena, așa cum au considerat ministerele respective de externe și s-au luat aceste decizii.

Iată că și România se alătură, așadar, acestui șir de țări europene care urmează să pună în vigoare, care au pus, de fapt, deja în vigoare acest tip de decizie.

Analist: Să nu uităm că Cehia a expulzat 20 de diplomaţi ruşi

„Toată această mişcare este în contextul răcirii fără precedent a relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi mai multe state din Europa Centrală şi de Est. Să nu uităm că Cehia a expulzat 20 de diplomaţi ruşi”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV.

Legat de consecinţe viitoare, Bogdan Chirieac a afirmat că România are garanții de securitate din partea NATO.

„Noi nu prea avem relaţii economice cu Rusia, deci din punctul ăsta de vedere efectele sunt minore, dar să sperăm că nu vor fi şi alte efecte. România e în NATO, deci avem garanţii de securitate. Per total, situaţia nu e de salutat. Dacă se expulzează diplomaţi, nu e un lucru bun”, a concluzionat analistul politic.