Actual Politică

Diplomația românească, secret de stat?! Ion Cristoiu: „Ne vor târî în lucruri mult mai grave!”

Diplomația românească, secret de stat?! Ion Cristoiu: „Ne vor târî în lucruri mult mai grave!”

Renunţarea la votul unanimităţii, pare să fie soluţia pentru aderarea mai simplă a României la spaţiul Schengen. Nici nu s-a stins bine ecoul refuzului Austriei de a ne permite intrarea în spațiul Schengen, că liderii de la București se întrec în promisiuni care mai de care mai optimiste legate de o nouă propunere de extindere în spațiul de liberă trecere european.

Diplomația românească, secret de stat?! Ion Cristoiu: „Ne vor târî în lucruri mult mai grave!”

Pentru a se asigura că acest lucru se va întâmpla chiar și în cazul unui Veto al unui stat membru, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a înaintat varianta ca România să ceară renunțarea la condiția de unanimitate a acestui vot.

„Noi am avut inițial o poziție de susținere a unanimității, pentru că întotdeauna am considerat că statele mici ar trebui să aibă această pârghie la îndemână dacă există o situație în care interesele lor o cer să poată să blocheze o anumită decizie. Dar noi am constatat că România întotdeauna a acționat într-un spirit european și a încercat să acționeze altfel, decât prin a se opune prin Veto, nu cum au făcut alții, nu cum a făcut acum, de exemplu, Austria. Am exprimat și această deschidere ca în viitor să putem discuta de majoritate calificată în anumite domenii.”, a declarat ministrul de Externe la un post de televiziune. Declarația sa e privită ca un semnal de alarmă de jurnalistul Ion Cristoiu care și-a exprimat îngrijorarea la podcastul Cristache & Cristoiu.

„Acolo lucrurile se vor complica și din semnalele pe care le am, ne vor târî în lucruri mult mai grave numai de dragul de a rămâne”, e de părere Ion Cristoiu, fondatorul Evenimentului Zilei.

România, țara secretelor

De 8 ani de zile noi trăim în România secretă, consideră jurnalistul Ionuţ Cristache.

„Totul e la secret în România lui Iohannis, de la cheltuielile banilor publici din administrația prezidențială, până la rapoartele serviciilor, până la activitatea consilierilor prezidențiali, până la negocierile pe plan extern, omul ăsta niciodată n-a venit în Parlamentul României să dea o dare de seamă de la un Consiliu, niciodată n-a venit la Parlament să ia un mandat de la Parlamentul României, cel mai reprezentativ organ al democrației, când se duce să angajeze România în niște aventuri de rămâi cu gura căscată. Noi nici astăzi nu știm ce a fost pe agenda discuțiilor cu șeful OMV. Le-am dat, nu le-am dat, ce am obținut? Noi nu știm nimic!”, se arată indignat jurnalistul Ionuț Cristache.