Actual Social

Directorul Poștei Române, despre ce se întâmplă de la 1 februarie 2023, când mai multe persoane vor primi ajutor pentru energie

Directorul Poștei Române, despre ce se întâmplă de la 1 februarie 2023, când mai multe persoane vor primi ajutor pentru energie
antena3.ro

Potrivit directorului general al Companiei Naţionale Poșta Română, Valentin Ştefan, începând de la 1 februarie 2023, vor fi emise cardurile pentru compensarea facturilor la energie, destinate românilor cu venituri mici, iar distribuirea lor se va face prin intermediul Poștei Române.

Ajutor în valoare de 1400 de lei

Așa cum a fost stabilit prin actele normative de reglementare adoptate de Guvern, valoarea ajutorului de stat este de 1.400 de lei și va putea fi utilizat la plata facturilor pentru energie, fie că este vorba despre:

  • gaze naturale,
  • curent electric
  • termoficare,
  • achiziția de lemne pentru foc.

Acest ajutor, în valoare de 1.400 de lei, este acordat de stat persoanelor vulnerabile. Practic, cardurile de energie nu vor fi alimentate cu bani ci vor atesta faptul că deținătorul este o persoană care beneficiază de ajutorul de la stat pentru plata facturilor, cu precizarea că statul român are la dispoziţie un buget în valoare de un miliard de euro, bani proveniți din fonduri europene, pe care îi poate folosi ca să îi ajute pe românii vulnerabili să-şi plăteacă factura la energie.

Distribuirea cardurilor se face la domiciliu

În acest context, Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română „Distribuirea cardurilor se va face acasă la domiciliu, la beneficiari. Beneficiarii nu trebuie să depună niciun efort. Trebuie doar să aştepte acasă şi poştaşul le va aduce şi acest card”.

Condiții de utilizare a cardurilor de energie

Se precizează faptul că pentru a beneficia de ajutorul social, deținătorii cardurilor de energie vor trebui să-și plătească facturile direct la sediile Poștei Române.

Ce face în plus Poșta Română pentru anumiți beneficiari

De asemenea, instituția vine în ajutorul celor care întâmpină dificultăți și nu se pot deplasa. Aceștia vor putea plăti direct la poștași care vor fi dotați cu dispozitive de citire a facturilor.

Act normativ adoptat de Guvern în decembrie 2022

La începutul lunii decembrie 2022, Guvernul a aprobat actul normativ prin care vor fi acordate compensări pentru acoperirea costurilor la energie. Beneficiari sunt mai multe categorii de persoane care obțin venituri sub 2.000 de lei/ lună, iar ajutorul, în valoare de 1.400 de lei în total, va fi acordat în două tranșe, respectiv în lunile:

  • februarie – 700 lei,
  • septembrie – 700 lei.

La momentul respectiv, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat  cine va beneficia de acest ajutor financiar, numărul estimat al beneficiarilor, aşa cum a fost aprobat de către Guvern, fiind de 3,9 milioane de români, potrivit evz.ro.

Iată cine beneficiază de aceste carduri

Conform Ordo­nan­ței de Guvern, vor bene­fi­cia de cei 1.400 de lei următoarele categorii de români:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.