Actual Politică

Discuţii în PNL privind acordarea voucherelor de 50 de euro la două luni de zile până în 2027

Discuţii în PNL privind acordarea voucherelor de 50 de euro la două luni de zile până în 2027

Se supără când liderii PSD anunţă că măresc pensiile, salariile sau alte proiecte ce ţin de o decizie în coaliţie, dar premierul Nicolae Ciucă fix asta a făcut astăzi. După şedinţa Biroului Executiv, preşedintele PNL a anunţat că în partid s-a discutat despre ”decizia de a susţine continuarea programului de asigurarea a voucherelor de 50 de euro la două luni de zile”.

Discuţii în PNL privind acordarea voucherelor de 50 de euro la două luni de zile până în 2027

Premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a declarat, luni, că în partid s-a discutat despre ”decizia de a susţine continuarea programului de asigurarea a voucherelor de 50 de euro la două luni de zile”. ”Acele vouchere pe care le-am asigurat în semestrul II şi vrem să propunem să fie asigurate şi anul viitor, de asemenea în funcţie de evoluţie să susţinem şi să discutăm în coaliţie acel one off aşa cum a fost asigurat şi la începutul anului acesta”, a arătat el.

”Am discutat o serie întreagă de aspecte care ţin de activitatea guvernamentală, iar aici am pus accent pe ceea ce înseamnă continuarea demersurilor guvernamentale astfel încât să putem să avem o absorbţie a fondurilor europene cât mai mare. Dl. ministru Boloş a fost prezent şi a prezentat toate demersurile care au fost luate la nivelul Guvernului astfel încât să putem să atingem pragul de absorbţie până în momentul de faţă de 9,5 miliarde de euro, bani care sunt deja intraţi în ţară”, a declarat Ciucă, luni, după şedinţa BEx a PNL.

El a amintit că la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută a anunţat că până în prezent au intrat în ţară 15 miliarde de euro: 9,5 din fonduri europene, PNRR şi fondul de coeziune şi 5,5 miliarde de euro investiţii străine directe.

”Am discutat PNRR, care este axul principal pentru atragerea fondurilor europene şi care urmează să aibă ca perioadă de aplicabilitate anul 2026 şi am salutat decizia Comisiei Europene de a fi avizat prima cerere de plată şi banii, respectiv 2,6 miliarde, urmează să intre în ţară”, a menţionat el.

Liderul PNL a spus că au fost discutate şi măsurile pe care putem să le luăm în continuare pentru sprjinul persoanelor şi familiilor vulnerabile.

”Aici sunt deja programele în derulare, acele programe ale voucherelor care vor continua să fie asigurate până în 2027, şi de asemenea am discutat la nivelul partidului decizia de a susţine continuarea programului de asigurarea a voucherelor de 50 de euro la două luni de zile, aşa cum s-a derulat (…) acele vouchere pe care le-am asigurat în semestrul II şi vrem să propunem să fie asigurate şi anul viitor, de asemenea în funcţie de evoluţie să susţinem şi să discutăm în coaliţie acel one off aşa cum a fost asigurat şi la începutul anului acesta. Concomitent cu măsurile pe care le vom discuta şi le vom agrea în coaliţie pentru majorarea pensiilor şi a salariului minim”, a conchis Ciucă.

La rândul său, ministrul Marcel Boloş a explicat că, în privinţa componentei din fonduri europene a voucherelor sociale, aceasta este prevăzută în Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială până în anul 2027.

“Măsura de vouchere sociale are două componente: o componentă care se extinde la nivelul semestrului întâi pentru categoriile de beneficiari care au sub 1.500 de lei venituri. Şi vestea cea bună este că această măsură se susţine a fi extinsă până în data de 1 iulie, respectiv în primul semestru al anului 2023, în funcţie de cum va evolua situaţia execuţiei bugetare şi în funcţie de cum va evolua situaţia bugetului la nivel naţional după primul semestru al anului 2023, se va analiza posibilitatea ca măsura să fie continuată sau să fie întreruptă, după cum sunt resursele bugetului de stat”.

Florin Cîţu a propus din nou eliminarea supraimpozitarii contractelor part time

La rândul său, fostul premier, Florin Cîţu a anunţat că astăzi în BEX al PNL am propus eliminarea supraimpozitârii contractelor part time. „Din nou”, spune acesta, de unde rezultă că a mai propus dar fără niciun rezultat.

„Menținerea acestei suprataxari este un atac direct asupra oamenilor cu venituri mici și nu are sens în condițiile în care urmează amânarea creșterii impozitelor locale până în 2025. Ambele măsuri sunt în oug16 din 2022”, a mai scris pe Facebook, Florin Cîţu.

Dacă ministerul finanțelor este ok fără 4 miliarde lei, spune Cîţu, cât înseamnă impactul amânării creșterii taxelor locale, atunci nu va avea probleme dacă eliminăm supraimpozitarea contractelor part time cu un impact de aproximativ 900 milioane lei.