Actual Politică

Disperat să ajungă şef la USR, fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a declanşat un scandal de amploare în Gorj

Disperat să ajungă şef la USR, fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a declanşat un scandal de amploare în Gorj

Octavian Berceanu, fostul comisar general al Gărzii de Mediu Gorj şi candidat la funcţia de preşedinte al USR, a declanşat un scandal de amploare în judeţul Gorj. Acesta a fost în urmă cu câteva zile la cea mai importantă carieră minieră din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Roşia, care asigură cărbunele necesar pentru funcţionarea termocentralei Rovinari.

Disperat să ajungă şef la USR, fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a declanşat un scandal de amploare în Gorj

Octavian Berceanu a anunţat poliţia pe motiv că cea mai importantă carieră minieră din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Roşia funcţionează ilegal.

„Am ajuns aici pentru că există o decizie a Tribunalului Bucureşti care spune în felul următor: «Tribunalul va admite cererea şi va dispune suspendarea executării deciziei de încadrare şi a acordului de mediu până la pronunţarea instanţei pe fond». Cu alte cuvinte, această carieră nu trebuie să mai funcţioneze în momentul de faţă. Funcţionarea este infracţiune deoarece nu are acord de mediu şi decizia de încadrare. Voi suna la 112 să vedem dacă Poliţia şi Garda de Mediui vor veni să constate această infracţiune“, a spus fostul comisar general al Gărzii de Mediu.

Radu Miruţă, preşedintele USR Gorj, s-a dezis de acţiunea colegului său şi a spus că Berceanu are o agendă proprie, în goana lui după senzaţional.

„Octavian Berceanu nu reprezintă poziţia USR şi are o agenda proprie în goana lui după senzaţional, posibil reprezentând agenda ONG-urilor absurde. Cariera Roşia are din păcate o decizie a instanţei şi nu live-uri cu Berceanu închid sau deschid cariera, ci legea şi respectarea sau nerespectarea ei. Cred cu tărie ca reprezentanţii CEO vor reuşi sa îndeplinească măsurile astfel încât cariera Roşia sa poată funcţiona în continuare. Dl. Berceanu împreună cu un fost coleg parlamentar, dezertat între timp în tabăra lui Dacian Cioloş şi plecat din partid, au venit să facă live-uri la Cariera Roşia, crezând ca impun ei respectarea unei hotărâri judecătoreşti dacă se filmează. Într-un judeţ cu sensibilităţi clare şi cu dependenta de industria asta, în contextul crizei energetice ce fac ei este doar băgat în seamă“, a declarat acesta.

Daniel Burlan, directorul CEO, a spus că sentinţa Tribunalului Bucureşti a fost contestată. Acesta a precizat că oprirea activităţii carierei Roşia este extrem de importantă, deoarece un grup de producţie care furnizează 330 MW în sistemul energetic naţional.

„Am văzut un personaj care, cândva, a reprezentat interesele statului român, şi sper că nu alte interese, care se lăuda că a făcut plângere penală împotriva unor funcţionari de la Cariera Roşia şi el vrea oprirea carierei. El vrea să stingă lumina în România? Ştiţi ce înseamnă închiderea Carierei Roşia până la finalul anului? Faţă de ce ne-am angajat, ca producţie de energie, înseamnă închiderea unui grup energetic de la Rovinari. Cu impact economic şi social major, la nivel naţional. Lipsa de energie în România, mai ales în această perioadă în care consumul creşte, preţurile la energie cresc, nu este benefic pentru tot ce înseamnă economia naţională”, a spus Daniel Burlan la postul Tele 3.

Acţiunea în instanţa de judecată a fost iniţiată de către organizaţia de mediu Bankwatch.

„Instanţa a reţinut că Bankwatch a reuşit să creeze o aparenţă că acordul de mediu a fost emis cu nerespectarea prevederilor legale şi decide suspendarea acordului de mediu, până când instanţa va judeca, pe fond, solicitarea Bankwatch de anulare a acordului de mediu. Mai reţine instanţa că se pot produce pagube asupra speciilor şi habitatelor protejate. Am făcut recurs şi acest recurs trebuie să se judece în regim de urgenţă”, a mai spus Daniel Burlan.

Cariera Roșia: USR, comportament puternic deviant! Acțiuni de protest la toate sediile USR

USR are un comporatament puternic deviant, deosibit de agresiv la adresa întregii țări, arată Federațiile Muncii. Într-o solicitare trimisă acestui partid, federațiile cer să li se răspundă cu privire la asumarea de către USR a acțiunilor întreprinse de Octavian Berceanu la Cariera Roșia – exploatare minieră a Complexului Energetic Oltenia.
De asemenea, Federația Muncii îi asigură pe cei de la USR că va avea acțiuni de protest la toate sediile parlamentare ale acestui partid.