Actual

DNA a deschis dosar penal șefei de la Achiziții pentru un mega tun în Sănătate

DNA a deschis dosar penal șefei de la Achiziții pentru un mega tun în Sănătate
AGERPRES

Cornelia Nagy, președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) este urmărită penal de DNA pentru presupuse tunuri date în pandemie, în achiziționarea unor măști de protecție la preț supraevaluat.

Procurorii o acuză de abuz în serviciu pentru modul în care a încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

Șefa și consiliera, cercetate pentru 1.7 milioane de măști vândute la suprapreț

Şefa ONAC este urmărită penal alături de un consilier din aceeași instituție. E vorba despre Mădălinei Hohan (fostă Deaconescu).

Cele două ar fi atribuit un contract supraevaluat de achiziție pentru 1.750.000 de măști de protecție de la SC Romwine & Coffee SRL din Giurgiu, o firmă care nu avea nici măcar capacitatea tehnică să onoreze un astfel de acord-cadru, având obiect de activitate vânzarea de băuturi și cafea.

E vorba de firma celebrei bucătărese din Giurgiu la care a apelat patronul de la Sanimed, Cătălin Hideg, pentru achiziția de măști.

DNA anunță că și administratorii firmei SC Romwine & Coffee SRL sunt puși sub acuzare în acest dosar, pentru trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

Ce au descoperit procurorii DNA

Pentru că SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.

Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Prin activitățile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.

Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

ONAC, contracte fără licitaţie de zeci de miliarde

În perioada 28..02.2020 – 4.11.2021, ONAC a incheiat fara licitatie, doar prin negociere fara publicare prealabila 180 de contracte (acorduri cadru) toate pentru COVID, în valoare de 27.713.631.002,96 lei. Toate acordurile sunt incheiate pentru plasturi, dezinfectanti, cutii de carton, echipamente de protectie, dezinfectanti, masti, manusi, viziere etc