Actual

DNA a început audierea fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu

DNA a început audierea fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu

Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu este audiat luni dimineaţă la DNA Timişoara, în dosarul în care este acuzat că a intervenit în cazul unor concursuri de angajare şi care a dus la demisia sa din funcţia.

DNA a început audierea fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu

La sosire, Adrian Chesnoiu a precizat că nu va da niciun fel de declaraţii decât când se va finaliza totul, argumentând că nu este adeptul justiţiei televizate.

Conform DNA, ”în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi “agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.

La intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Adrian Chesnoiu a demisionat pe 23 iunie de la șefia ministerului Agriculturii după ce DNA a cerut urmărirea sa penală. De asemenea, el s-a autosuspendat din orice funcție din Partidul Social Democrat.

„Nu am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă!”, a scris Chesnoiu pe pagina sa de Facebook.

Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu.