Lifestyle

Doar pâine și tăiței, atât li se oferă chinezilor închiși în Yining, din cauza pandemiei. Video

Doar pâine și tăiței, atât li se oferă chinezilor închiși în Yining, din cauza pandemiei. Video

În lipsa alimentelor, a medicamentelor și a altor provizii esențiale, locuitorii din Yining se chinuie de o lună de zile de când orașul le-a fost închis pe motiv de pandemie, ținând cont de politica guvernului: ”zero covid”.

Doar pâine și tăiței, atât li se oferă chinezilor închiși în Yining, din cauza pandemiei. Video

În această vară, Yining, un oraș din regiunea Xinjiang din vestul îndepărtat al Chinei, a înregistrat un boom de turiști chinezi care căutau un răgaz însorit pentru a scăpa de grijile din orașele lor natale.

Date informative: Xinjiang, oficial Regiunea Autonomă Xinjiang Uygur, este o regiune autonomă fără ieșire la mare a Republicii Populare Chineze (RPC), situată în nord-vestul țării, la intersecția dintre Asia Centrală și Asia de Est. Fiind cea mai mare diviziune la nivel de provincie a Chinei după suprafață și a opta subdiviziune de țară ca mărime din lume, Xinjiang se întinde pe o suprafață de peste 1,6 milioane de kilometri pătrați (620 000 de mile pătrate) și are aproximativ 25 de milioane de locuitori. Xinjiang se învecinează cu țările Mongolia, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Afganistan, Pakistan și India.

Acum, însă, Yining se află sub propriul său blocaj epuizant de câteva săptămâni pentru pandemie, locuitorii solicitând ajutor din cauza hranei limitate, a dificultăților de a obține medicamente și a lipsei drastice inclusiv de tampoane sanitare pentru femei.

Locuitorilor din acest oraș de 600.000 de locuitori li s-a ordonat să rămână în casele lor de la începutul lunii august, ceea ce i-a forțat pe mulți dintre ei să se bazeze în mare parte pe oficialitățile din cartier pentru a livra provizii.

Un locuitor contactat telefonic a declarat că a primit mâncare la fiecare cinci zile, dar că nu prea existau alimente cu valoare nutritivă – nu existau fructe, legume sau carne. El a oferit doar prenumele său, Zubayr, temându-se de represalii din partea oficialilor pentru că a descris condițiile grele.

Și în cel mai bun caz, oamenii de acolo primesc acum doar pâine și tăiței. 

Condițiile din Yining, descrise de oameni online sau în interviurile telefonice cu The New York Times, au fost similare cu cele din alte orașe din China care au fost închise pentru a pune în aplicare angajamentul guvernului de a menține aproape de zero infecțiile cu coronavirusul, „Dynamic Zero Covid„.

Unii locuitori din Shanghai s-au plâns cu voce tare de lipsa alimentelor și a medicamentelor la începutul acestui an, după ce oficialii de acolo au fost copleșiți în timpul închiderii orașului care a durat timp de două luni.

Locuitori la o tarabă de fructe săptămâna trecută în Urumqi, capitala regiunii chineze Xinjiang, într-o fotografie furnizată de China News Service. Locuitorii din Yining s-au plâns că nu pot obține produse pe fondul unei închideri de lungă durată în această zonă. Foto: China News Service, Reuters

Dar Yining a primit puțină atenție națională până în ultima vreme. Se află în colțul de nord-vest al Xinjiang, o regiune divizată din punct de vedere etnic, care a fost supusă unei represiuni intense îndreptate împotriva uigurilor, kazahilor și a altor minorități în mare parte musulmane.

La sfârșitul lunii trecute, biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite a declarat că detențiile în masă și alte măsuri represive ale guvernului chinez în Xinjiang „pot constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității”.

În ultimele zile, plângerile oamenilor din  Yining au generat o avalanșă de comentarii online în China.

„Dar lucrurile au mers atât de extrem și au obligat oamenii să atragă atenția”, a spus o locuitoare despre Yining și alte părți blocate din Xinjiang. „Mulți nu au instrumentele sau îndrăzneala de a împărtăși ceea ce li se întâmplă în mod individual”.

În săptămânile următoare, alte orașe din China ar putea fi supuse unor presiuni similare. Partidul Comunist va organiza un congres extraordinar la mijlocul lunii octombrie, când delegații sunt gata să-l ”ungă” pe Xi Jinping pentru încă cinci ani în funcția de lider național, iar autoritățile locale se află sub o presiune intensă pentru a stăvili posibilele cazuri de Covid, care ar putea păta sau perturba reuniunea.

Foto: wikipedia