Actual

Cutremure devastatoare în China și Iran. Bilanț cutremurător: Zeci de morți și sute de răniți. Video

Cutremure devastatoare în China și Iran. Bilanț cutremurător: Zeci de morți și sute de răniți. Video

Pandemie, război, inundații, secetă și acum, cutremure. Planeta reacționează în felul ei. Iar oamenii sunt, în final, cei care suferă. Zeci de morți și sute de răniți, în urma cutremurelor de mare magnitudine din continentul asiatic.

Cutremure devastatoare în China și Iran. Bilanț cutremurător: Zeci de morți și sute de răniți. Video

Un cutremur puternic a zguduit luni o zonă muntoasă și cu pante abrupte din sud-vestul Chinei, provocând zeci de morți. Agențiile guvernamentale chineze au anunțat marți dimineață, 6 august, că cel puțin 65 de persoane au murit și alte peste 250 au fost rănite. Cel puțin 12 persoane ar fi fost date dispărute. Comunicațiile în zona predispusă la alunecări de teren au fost întrerupte, iar amploarea totală a pagubelor este până acum neclară.

Ca un semn că pagubele ar putea fi mari, Xi Jinping, liderul Chinei, a ordonat personal ca guvernul „să nu precupețească niciun efort pentru a salva persoanele afectate„, a anunțat luni seara televiziunea de stat.

Centrul rețelelor de cutremure din China a estimat inițial că seismul, care a avut loc la scurt timp după prânz, a avut o magnitudine de 6,6, dar ulterior a revizuit în creștere la 6,8. Epicentrul a fost destul de puțin adânc – la aproximativ 16 kilometri sub suprafața Pământului – iar cutremurele de mică adâncime produc adesea mai multe pagube decât cele aflate la mare adâncime, scrie New York Times.

Un cutremur de mare intensitate și în Iran

Un seism cu magnitudinea 5,5 s-a produs luni într-o regiune din sudul Iranului, au anunţat specialiştii de la Centrul European-Mediteraneean de Seismologie (EMSC), informează Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de aproximativ 10 kilometri, potrivit EMSC.

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că mai multe echipe de intervenţie au fost trimise în regiunea afectată. Deocamdată nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale. Mai multe falii geologice majore străbat Iranul, o ţară care a fost afectată de mai multe cutremure devastatoare în ultimii ani.

Tot luni, cel puţin opt persoane au murit şi alte nouă au fost rănite în urma unui seism care s-a produs în Afganistan. Până la această oră nu se știu mai multe amănunte despre cele două cutremure din Iran și Afganistan.