International Lifestyle

Doi bărbați achitați pentru uciderea lui Malcom X, celebru lider afro-american, vor primi 36 de milioane de dolari

Doi bărbați achitați pentru uciderea lui Malcom X, celebru lider afro-american, vor primi 36 de milioane de dolari

Cei doi bărbați, Muhammad Aziz și Khalil Islam, au susținut întotdeauna că nu l-au ucis pe Malcom X, liderul drepturilor civile în 1965.

Malcolm X a fost un lider afro-american al mișcării pentru drepturile civile, ministru și susținător al Naționalismului Negru. El i-a îndemnat pe concetățenii săi de culoare să se protejeze împotriva agresiunii albilor „prin orice mijloace necesare”, o poziție care l-a pus adesea în contradicție cu învățăturile nonviolente ale lui Martin Luther King Jr.

Cei doi bărbați ale căror condamnări pentru asasinarea lui Malcolm au fost anulate anul trecut vor primi 36 de milioane de dolari de la orașul și statul New York, a confirmat avocatul lor.

„Tragedia asasinării lui Malcolm X a fost resimțită în întreaga lume și agravată de faptul că a dus la condamnarea și încarcerarea a doi tineri negri nevinovați din America”, a declarat duminică seara avocatul lor, David Shanies, într-o declarație trimisă prin e-mail către AFP.

Ce s-a întâmplat cu oamenii care au stat nevinovați aproape 20 de ani în pușcărie

Cei doi bărbați, Muhammad Aziz și Khalil Islam, au susținut întotdeauna că nu au comis crima.

Aziz, în vârstă de 84 de ani, după ce a fost achitat ceruse 40 de milioane de dolari după ce a executat aproximativ două decenii de închisoare și la peste 55 de ani după ce a fost acuzat pe nedrept în acest caz care a ridicat întrebări despre rasismul din sistemul de justiție penală. Aziz este căsătorit și are șase copii.

Islam, care a murit în 2009 la vârsta de 74 de ani, a petrecut și el mai mult de 20 de ani în închisoare și a fost exonerat în noiembrie 2021. Moștenitorii săi au intentat, de asemenea, un proces de 40 de milioane de dolari.

Ei au fost eliberați la mijlocul anilor 1980, dar abia în noiembrie 2021 numele lor au fost complet spălate de Curtea Supremă a statului New York, care a calificat condamnările lor de acum aproape o jumătate de secol drept „un eșec al justiției”.

Reparația morală și pecuniară a autorităților americane

„Astăzi recunoaștem această nedreptate și facem un pas modest pentru a o îndrepta”, a declarat Shanies.

El a confirmat un raport al New York Times potrivit căruia orașul New York va plăti 26 de milioane de dolari care vor fi împărțiți între Aziz, în vârstă de 84 de ani, și familia lui Islam.

Guvernul statului New York va plăti, de asemenea, câte cinci milioane de dolari fiecare, pentru un total de 36 de milioane de dolari ca despăgubire.

Nick Paolucci, un purtător de cuvânt al Departamentului juridic al orașului New York, a declarat duminică pentru New York Times: „Acest acord aduce o oarecare măsură de dreptate persoanelor care au petrecut zeci de ani în închisoare și au purtat stigmatul de a fi acuzate pe nedrept de uciderea unei figuri emblematice”.

Istoria crimei comise asupra lui Malcom X

Timp de mai bine de jumătate de secol, dosarul oficial a susținut că trei membri ai Grupului Naționalist Negru Națiunea Islamului l-au împușcat pe liderul în vârstă de 39 de ani în fața soției și a copiilor săi atunci când acesta a sosit pentru a vorbi la podiumul unei săli de bal din Harlem.

Un bărbat cu o pușcă de vânătoare s-a năpustit asupra scenei și l-a împușcat pe Malcom X o dată în piept. Alte două persoane cu pistoale semiautomate au atacat înainte, trăgând în el. A fost declarat mort la un spital din apropiere, cu 21 de răni provocate de gloanțe.

La înmormântarea sa din Harlem au participat importanți lideri ai drepturilor civile ale negrilor și aproximativ 30.000 de persoane în doliu pe străzi.

Aziz, Islam și un al treilea bărbat, Mujahid Abdul Halim, au fost condamnați în 1966 – dar istoricii au pus de mult timp la îndoială această teză.

Abdul Halim are acum 81 de ani și a fost eliberat din închisoare în 2010. Acesta a mărturisit crima și a susținut nevinovăția celorlalți doi.