Actual International

Doi miniștri ucraineni, arestați „în absență” la ordinul unui tribunal din Moscova

Doi miniștri ucraineni, arestați „în absență” la ordinul unui tribunal din Moscova
Infoactual

Un tribunal din capitala Rusiei, de la Moscova, a ordonat, printr-o decizie judecătorească, emisă marți, ca doi miniștri ucraineni să fie arestați în absență.

Doi miniștri ucraineni, arestați „în absență” la ordinul unui tribunal din Moscova

Un tribunal din Moscova a ordonat ca doi miniștri ucraineni, Iryna Vereshchuk și Emine Dzhaparova, să fie arestați ”in absentia”. Tribunalul moscovit a ordonat marți, 6 decembrie 2022, ca miniștrii ucraineni să fie arestați potrivit prevederii legale reglementată juridic ”in absentia”.

Iryna Vereshchuk, viceprim-ministru, și Emine Dzhaparova, ministru adjunct de externe, sunt acuzate de încălcarea integrității teritoriale a Rusiei.

Serviciul de securitate FSB al Rusiei este cel care a cerut, cu puțin timp în urmă, arestarea acestora. Anastasia Romanova, o purtătoare de cuvânt a tribunalului districtual Lefortovsky din Moscova, a declarat pentru AFP: „Cererea a fost aprobată”.

Ulterior, ambele femei, oficialități ale Ucrainei, au fost introduse pe lista persoanelor căutate de Moscova.

Patru teritorii ucrainene au fost anexate de președintele rus Vladimir Putin după așa-numitele referendumuri din septembrie. Ca urmare, Moscova a revendicat teritoriile Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Kherson ca fiind ale sale, deși acțiunea nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.

Cele două reprezentante ale statului ucrainean sunt vinovate de următoarele: În pofida anexărilor și a luptelor în curs, miniștrii ucraineni au continuat să călătorească în aceste regiuni. După ce forțele ucrainene au recucerit Khersonul în luna noiembrie, Vereshchuk,  ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate, a vizitat regiunea.

Dzhaparova a cerut „retragerea ocupanților Crimeei și revenirea acesteia la Ucraina”. Obiectivul ei este de a promova problemele legate de minoritatea etnică din peninsula Crimeea, ea însăși fiind de origine tătară crimeeană. Crimeea a fost un alt teritoriu anexat de Rusia în 2014.

La auzul solicitării FSB de a fi arestată, ea a glumit, bucuroasă fiind că Moscova a recunoscut „eficiența muncii” ei, după cum a relatat insiderpaper.com.