Social

Dolarul american este în creștere, petrolul în scădere. La ce preț se vinde benzina în România

Dolarul american este în creștere, petrolul în scădere. La ce preț se vinde benzina în România
financialtribune.com/fxempire.com

Din cauza riscurilor de recesiune globală, prețul petrolului european a reușit să ajungă din nou sub 90 de dolari/baril. Iar în benzinăriile din România, prețul benzinei este de 6,7 lei/litru, în timp ce al motorinei de 8 lei/litru. Dar cu toate acestea, prețul carburanților este puternic afectat de aprecierea dolarului, moneda în care se tranzacționează produsele petroliere.

Dolarul American a depășit cotația de 5 lei

Moneda americană a ajuns să depășească în cotații 5 lei, după decizia FED de creștere a dobânzilor. Iar astăzi se așteaptă ca dolarul să ajungă la această valoare și la cursul oficial.

Se precizează faptul că, din nefericire, încă există presiune pe cotațiile internaționale ale petrolului din cauza aprecierii dolarului față de celelalte valute și a temerilor cu privire la intrarea SUA și a economiei globale în recesiune.

Totuși petrolul european de referință (BRENT) a reușit să ajungă, din nou, sub prețul de 90 de dolari, astfel că în dimineața zilei de joi, 22.09.2022, petrolul se tranzacționa aproape de această valoare.

La benzinăriile din România, conform Monitorului Prețurilor, prețurile afișate sunt cuprinse între 7,1 și 7,3 lei pentru benzina standard, însă la acest preț se aplică reducerea standard de 0,5 lei, de unde rezultă că:

  • benzina se vinde cu aproximativ 6,7 lei/litru
  • motorina se vinde cu 8 lei/litru

 Compensarea carburanților cu 50 de bani/ litru s-a prelungit

Românii au primit o veste extrem de bună la începutul acestei săptămâni, după ce coaliția de guvernare a decis ca măsura de compensare a carburanților cu 50 de bani/litru să se prelungească cu încă trei luni de zile.

Prin urmare, șoferii vor putea beneficia de prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină, cu 50 de bani pe litru.

Reamintim că decizia inițială de compensare a prețului la carburanți a fost luată la finalul lunii iunie 2022. Jumătate din reducerea prețului va fi decontată de către stat, iar cealaltă jumătate este susținută de distribuitorii de combustibili. În plus, compensarea este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare.

Liberalii s-ar fi opus compensării prețului pentru benzină

Referitor la compensarea carburanților, se pare că liberalii ar fi cerut ca subvenția să fie menținută doar pentru motorină, deoarece benzina s-a ieftinit destul de mult în ultimele săptămâni, iar impactul bugetar pe cele trei luni în care a fost aplicată măsura se ridică la 900 de milioane de lei.

Dar PSD și UDMR nu au fost de acord cu această propunere și prin urmare, până la sfârșitul anului 2022 (respectiv până la data de 31 decembrie), prețul benzinei și al motorinei va fi compensat în continuare cu 50 de bani, citează impact.ro.