Diverse

A fost cel mai urmărit eveniment televizat din istorie. Cât a costat înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

A fost cel mai urmărit eveniment televizat din istorie. Cât a costat înmormântarea reginei Elisabeta a II-a

Chiar dacă autoritățile din Marea Britanie nu au vorbit despre câți bani au fost cheltuiți pentru funeraliile reginei Elisabeta, publicațiile internaționale susțin că ar fi vorba de o sumă uriașă.

Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată la Castelul Windsor, în cadrul unei ceremonii pregătite în detaliu de către britanici încă anii ’60. „Aici, unde a fost căsătorită și încoronată regina Elisabeta, ne adunăm din întreaga națiune, din Commonwealth și din națiunile lumii, să ne plângem pierderea, să ne amintim de ea.”, a afirmat Decanul de Windsor.

Doar partea de securitate a costat 7,5 milioane de lire

Potrivit usmagazine.com, un fost ofițer de securitate regal a mărturisit că doar partea de securitate a funeraliilor s-ar fi ridicat la peste 7,5 milioane de lire. Nu se știe ce sumă a fost alocată pentru înmormântarea propriu-zisă și protejarea președinților care au venit să-i aducă Reginei un ultim omagiu.

”Aceasta este cea mai mare operațiune de poliție pe care poliția din Regatul Unit a întreprins-o vreodată. Când te uiți la celelalte evenimente, au fost mari – nunta Prințului și Prințesei de Wales din 2011 a fost cea mai mare – dar nu le poți compara cu acesta”, a spus ofițerul.

Printre cei care au condus-o pe Regină pe ultimul drum s-au numărat președintele american Joe Biden cu soția, premierul canadian Justin Trudeau, președintele din Franța Emmanuel Macron, premierul neozeelandez Jacinda Ardern, precum și regele Felipe al VI-lea și regina Letizia din Spania și regina Mathilde și regele Philippe din Belgia. Din partea României au fost președintele Iohannis cu soția și Margareta, Custodele Coroanei, alături de soțul său.

Amintiri prețioase cu regina

Reverendul Iain Greenshields a luat masa cu Regina cu doar câteva zile înainte ca aceasta să treacă la dreapta Domnului. Acesta spune că nimic nu i-a dat de gândit că Suverana ar fi putut pleca dintre noi.

”Părea destul de fragilă de la început, dar are 96 de ani, desigur… însă când s-a aşezat şi a început să vorbească, realizai că eşti în prezenţa reginei. Avea o abilitate remarcabilă de a te linişti şi chiar şi-a făcut temele. Ştia cu cine vorbeşte… şi avea o memorie fenomenal de bună pentru o persoană de vârsta ei. (…)

Sunt cleric în Dunfermline şi şi-a amintit că deţinea un cal care se numea Dunfermline cu mulţi ani în urmă, cred că a fost acum aproape 40 de ani… care a câştigat câteva curse pentru ea.

Ea a meditat asupra tinereţii sale, când stătea la Balmoral, a vorbit foarte călduros despre timpul petrecut cu tatăl şi cu mama ei acolo… Îmi amintesc că am întrebat-o câte ţări a vizitat, nu-şi putea aminti câte, dar cu siguranţă atunci a început să vorbească despre o gamă largă de oameni pe care i-a întâlnit din întreaga lume”, a spus reverendul Iain.

Sursă foto: protv