Info Actual

Info Actual > Politică > Donald Trump a suspendat finanțarea pentru OMS
Politică

Donald Trump a suspendat finanțarea pentru OMS

Donald Trump a suspendat finanțarea pentru OMS. Trump a acuzat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că a gestionat greşit şi a muşamalizat răspândirea coronavirusului după ce acesta a fost depistat în China. Președintele SUA consideră că OMS trebuie trasă la răspundere.

„Astăzi ordon suspendarea finanţării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului”, a declarat Donald Trump, marți seară, în cadrul conferinţei de presă zilnice.

211„Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea” în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, a adăugat Trump într-un rechizitoriu amplu la adresa agenţiei ONU, potrivit AFP.

„Actele OMS au costat vieţi omeneşti”, consideră Departamentul de Stat al SUA, reproşând Organizației Mondiale a Sănătății că a ”privilegiat politica în faţa sănătăţii publice”. De partea cealaltă, președintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut ca pandemia de COVID-19 să nu fie “politizată”.

SUA este cel mai important finanţator al OMS

SUA este cel mai important finanţator al OMS, oferind 400 de milioane de dolari pe an, puţin sub 15% din bugetul total al agenţiei. Contribuţia Chinei în 2018-2019 a fost de aproximativ 76 de milioane de dolari. Aproximativ 10 milioane de dolari au reprezentat finanţări voluntare, potrivit site-ului OMS.

În martie, Organizaţia a lansat un apel pentru 675 de milioane de dolari în sprijinul luptei împotriva pandemiei. În prezent, este aşteptat să fie lansat un alt apel, pentru 1 miliard de dolari.