Actual

Două cutremure au lovit astăzi România. Unde s-au produs seismele

mit.edu
sursa foto mit.edu

Două cutremure au lovit astăzi România. Cutremurele reprezintă mișcări ale plăcilor tectonice, care pot avea efecte foarte mari asupra oamenilor. Seismele sunt fenomene naturale extrem de periculoase, care pot pune viața oamenilor în pericol. Aceste mișcări ale pământului au făcut ravagii în multe țări și au dus la adevărate dezastre.

Cutremurele pot aduce cu sine și pagube materiale. Anumite bunuri pot fi distruse de avalanșa de mișcări ale solului. Astăzi, România s-a confruntat cu două cutremure. Seismele au fost simțite de locuitori.

Două cutremure au lovit astăzi România

La nivel mondial, oamenii trebuie să se confrunte cu efectele distrugătoare ale unor seisme puternice. Țara noastră a trecut de asemenea prin momente destul de grele din cauza acestor mișcări ale plăcilor tectonice. Două cutremure au avut loc astăzi în zona seismică Vrancea și în Banat.

Este vorba de două cutremure slabe, dar care au fost resimțite de localnici. Acestea s-au desfășurat în timpul nopții.

Cutremur în zona seismică Vrancea

Zona Vrancea este cunoscută pentru riscul de producere a unor seisme importante. Localnicii sunt obișnuiți cu aceste manifestări naturale ale pământului.  Astăzi, 28 septembrie, un nou cutremur s-a produs în zona seismică Vrancea, mai exact în Buzău. La nivel de intensitate, acest cutremur poate fi catalogat ca fiind unul slab. Este vorba de un seism cu magnitudinea de 2,5, desfășurat la o adâncime de 90,1 km.

Acest fenomen s-a desfășurat în apropierea unor orașe importante. „Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km V de Focsani, 57km E de Sfantu-Gheorghe, 65km NV de Buzau, 67km E de Brasov, 88km NE de Ploiesti.” au anunțat reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).  Seismul s-a produs la ora 03:02.

Seism în Banat

Cel de-al doilea seism din această noapte s-a desfășurat în zona Banat, Timiș. Astăzi, 28 septembrie, la ora locală a României 02:03, s-a desfășurat un nou cutremur. Și acest fenomen poate fi caracterizat ca fiind unul slab, neavând o magnitudine foarte mare. Cutremurul s-a desfășurat la o adâncime de 6,4 km și a avut o magnitudine de 2,3.

Seismul s-a produs în apropierea unor mari orașe. „Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 21km SE de Timisoara, 51km NV de Resita, 60km S de Arad, 89km E de Zrenjanin.” au explicat reprezentanții INCDFP.

Pământul s-a zguduit în Japonia

Întreaga lume se confruntă cu seisme puternice. Față de cele care se desfășoară la nivelul României, unele țări se confruntă cu desfășurări mai intense și mai puternice ale mișcărilor pământului.

Un cutremur cu magnitudine mare a avut loc pe data de 27 septembrie, în Japonia. Acesta s-a desfășurat în apropierea coastei de est a Honshu. Cutremurul a fost unul semnificativ, cu o magnitudine de 5,1. Acesta s-a desfășurat la o adâncime de 50 km.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 10km S de Ishinomaki, 19km E de Shiogama, 34km E de Sendai, 38km SE de Furukawa, 66km S de Ichinoseki, 77km E de Tendo, 78km E de Yamagata, 90km S de Mizusawa, 94km NE de Fukushima.” au afirmat reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul s-a produs la 01:21, ora locală a României, conform INCDFP .