Actual Politică

Drulă vrea la guvernare cu PNL, dar USR să pună premierul. Reacția liberalilor la auzul pretenției noului lider

Drulă vrea la guvernare cu PNL, dar USR să pună premierul. Reacția liberalilor la auzul pretenției noului lider

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe buletinul de vot, că noul preşedinte al USR are planuri de viitor. Cătălin Drulă, noul președinte al USR vrea ca partidul pe care-l conduce să devină principalul partid de guvernământ, dacă nu măcar prima forță într-o coaliție de guvernare. Ba, mai mult, să dea premierul.

Noul USR vrea la guvernare cu PNL, să devină principalul partid de guvernare şi să numească premierul

Președintele USR vrea ca partidul pe care-l conduce să devină principalul partid de guvernământ, dacă nu măcar prima forță într-o coaliție de guvernare şi mai mult, să dea premierul.

„Obiectivul nostru este să fim prima forță într-o eventuală coaliție care urmează alegerilor din 2024, dacă nu vom putea da această majoritate singuri și să putem da premierul în acea guvernare. Cum ajungem acolo? Prin această consolidare. Oamenii identifică deja în USR soluția și dorința de a face. Unde am avut noi un punct pe care-l putem îmbunătăți în perioada următoare este în această zonă de stabilitate, oamenii au auzit de certuri în USR, de tot felul de știri care ne-au pus într-un context, poate, mai negativ în ultima perioadă și asta s-a suprapus peste criza economică ce ne stârnește tuturor neliniște”, a declarat Drulă.

Noul preşedinte al USR mai spune că partidul său nu va accepta să intre la guvernare fără a da premierul.

„Nu ne putem juca cu țara așa, ca la bambilici, mai guvernează puțin cu PSD-ul, se mai schimbă. Este foarte important ca cei care ne-au adus în situația asta, mă refer la Klaus Iohannis, în primul rând și PNL-ul care a adus PSD la guvernare alături de ei (…), e important să-și asume consecințele a ceea ce au făcut. USR nu e o balama, ca să le asigure unora sau altora majoritatea. Dacă nu mai sunt în stare să guverneze până în 2024, trebuie să se dea complet la o parte. Noi am venit anul trecut cu o propunere de Guvern, care era un Guvern solid, cred că pentru prima dată în istoria audierilor parlamentare, miniștrii s-au prezentat absolut peste tot excepțional. Nu vom accepta și asta le spun foarte clar și celor din PNL, dacă-și fac vise că se pot juca așa între PSD și USR, nu vom accepta o guvernare în care să nu avem premierul”, conchide Cătălin Drulă.

PNL vrea să fie lăsat să guverneze

De partea cealaltă, liberalii nici nu vor să audă de planurile lui Drulă. Surse din PNL ne-au declarat că până la alegerile din 2024 mai sunt doi ani, iar coaliţia de guvernământ trebuie lăsată să lucreze.

“Nu ne facem planuri cu USR. Am văzut de ce sunt în stare. Am tras şi tragem suficient după urma lor. Nu mai avem timp de experienţe”, ne-au declarat surse liberale, adăugând că e valabil şi pentru ei, afirmaţia lui Cătălin Drulă, “nu ne putem juca cu ţara ca la bambilici”.

Drulă a fost ales duminică în funcția de președinte al USR după alegerile interne provocate de demisia lui Dacian Cioloș.