Actual

După 12 ani, la Bucureşti, prima vizită oficială la nivel înalt România – Ungaria: Klaus Iohannis şi Katalin Novak

După 12 ani, la Bucureşti, prima vizită oficială la nivel înalt România – Ungaria: Klaus Iohannis şi Katalin Novak

Preşedintele Klaus Iohannis pare că vrea să facă puţină linişte în privinţa relaţiilor politice româno-ungare şi pentru asta a invitat-o oficial pe Katalin Novak, preşedintele Ungariei. Practic, este prima întâlnire oficială de la București la acest nivel după 12 ani. În luna iunie, cei doi şefi de stat s-au întâlnit la summit-ul statelor membre ale NATO din Europa de Est şi Europa Centrală – „Formatul Bucureşti 9”, dar fără a avea loc discuţii privind cele două ţări.

După 12 ani, la Bucureşti, prima vizită oficială la nivel înalt România – Ungaria: Klaus Iohannis şi Katalin Novak

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, va face o vizită la Bucureşti miercuri, 7 septembrie, la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis, scrie MTI, citând cotidianul Magyar Nemzet. Ultima întâlnire oficială la Bucureşti între un preşedinte român şi unul ungar a avut loc în 2010.

Pe lângă întrevederea pe care o va avea cu omologul său rămân, preşedintele ungar va fi primit de premierul român Nicolae Ciucă, de preşedintele interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Pe parcursul vizitei la Bucureşti, Katalin Novak se va întâlni și cu liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, şi cu ceilalţi miniştri membri ai UDMR.

Klaus Iohannis: Ne străduim să avem relaţii moderne şi pragmatice

În cele patru luni care au trecut de la investirea sa, preşedintele Ungariei se întâlneşte pentru a treia oară cu Klaus Iohannis, dar niciodată într-o notă de această ţinută.

În luna iunie, cei doi şefi de stat s-au întâlnit la summit-ul statelor membre ale NATO din Europa de Est şi Europa Centrală – „Formatul Bucureşti 9”, iar după summit-ul regional al NATO au purtat discuţii bilaterale.

Foto: iunie 2022 – „Formatul Bucureşti 9”

Despre ultima sa întâlnire cu preşedintele român, Katalin Novák a scris, pe Facebook: “Ne străduim să avem relaţii moderne şi pragmatice, şi vom depune amândoi eforturi pentru ca maghiarii din Transilvania să poată prospera în locul lor natal”.

MAI 2022, Katalin Novak: E prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor

În luna mai, Katalin Novak s-a aflat într-o vizită privată în România care a generat controverse.

Katalin Novak – care a venit atunci în România la invitaţia Eparhiei Reformate din Ardeal – a urcat la Piatra Secuiului, de unde a postat pe Facebook mai multe fotografii:

„Am ajuns la vârf. Piatra Secuiului, 1.130 de metri. E bine să faci o excursie la finalul unor celebrări comune”.

Într-una dintre fotografii, ea se sprijină de borna de marcaj de acolo, care era vopsită în culorile roșu-alb-verde ale drapelului Ungariei.

Tot atunci, cu prilejul acelei vizite private, Novak a fost văzută la alergat pe marginea lacului Chios din Cluj-Napoca și a ținut chiar să facă public acest  lucru. Președintele Ungariei a postat imaginea pe rețelele de socializare și a adăugat un mesaj.

„Un început de zi activ în Kolozsvár”, a scris Novak, pe pagina de Facebook.

Tot într-o postare pe Facebook, Katalin Novak, a scris un mesaj în care susține a maghiarilor.

”E prioritatea mea să reprezint toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”.