Actual

După 8 ani de procese, Gheorghe Funar scapă de amenda de 2.000 primită de la CNCD. El a spus că „maghiara este limba cailor”

După 8 ani de procese, Gheorghe Funar scapă de amenda de 2.000 primită de la CNCD. El a spus că „maghiara este limba cailor”

Gheorghe Funar a scăpat de amenda aplicată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în urmă cu opt ani pentru că a numit, în campania electorală din 2014, limba maghiară „limba cailor”. 2.000 de lei era amenda primită de Gheorghe Funar de la CNCD. Decizia aparține Curții Supremă a României.

După 8 ani de procese, Gheorghe Funar scapă de amenda de 2.000 primită de la CNCD. El a spus că „maghiara este limba cailor”

Gheorghe Funar a fost amendat cu 2.000 de lei de către CNCD în martie 2015. CNCD a argumentat că afirmația primarului că „maghiara este limba cailor” „creează o atmosferă de intimidare, ostilă, pe criteriu lingvistic și etnic” și că „nu contribuie la nicio formă de dezbatere publică ce poate duce la un progres al relațiilor umane”.

Dosarul este vechi de aproape 8 ani şi a ajuns în cele din urmă la Înalta Curte de Casație și Justiție. În ordonanța publicată săptămâna trecută, Curtea, a calificat ca nefondat și a respins recursul înaintat de CNCD. În acest fel, decizia Judecătoriei Cluj-Napoca din mai 2020, care i-a dat dreptate lui Funar, a devenit obligatorie din punct de vedere juridic, relatează Ziua de Cluj.

Instanţa a arătat că fostul primar de fapt nu a intenționat să insulte reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România, să creeze o atmosferă ostilă și intimidantă pe motive lingvistice sau etnice, ci și-a exprimat opiniile politice în „maniera exagerată și provocatoare obișnuită în dezbateri”, „punându-și într-o lumină proastă adversarii”.

Judecătoria Cluj-Napoca a considerat de neînțeles în ce context etnic, istoric sau în alt context expresia „limba cailor” ar aduce atingere demnității unui reprezetant UDMR.

Întrucât calul este un animal asociat cu laudele de către mintea publicului, ”utilizarea termenului de limbaj al cailor nu poate fi folosită pentru a incita etnicii la intoleranță”, a comentat fostul edil al Clujului, Gheorghe Funar.

Gheorghe Funar, care a candidat ca independent la alegerile prezidențiale din România din 2014, a fost reclamat autorității antidiscriminare de senatorul UDMR Tánczos Barna. Fostul primar al Clujului s-a arătat deranjat de faptul că Tanczos Barna a salutat telespectatorii atât în limba română, cât și în maghiară.

„Anunță interlocutorul care stă în dreapta mea că locuim în România și nu folosi niciun cuvânt din limba cailor, pentru că româna este limba oficială a României. Poți vorbi maghiară la Budapesta, aici vorbește românește! Dacă voi deveni președintele României, vă pot asigura că nimeni nu va vorbi maghiară. Nici măcar la televiziunea românească”, a declarat Gheorghe Funar în direct.