Actual Diverse

După Tom și Jerry a venit și rândul lui Winnetou: De ce cartea este interzisă în Germania

După Tom și Jerry a venit și rândul lui Winnetou: De ce cartea este interzisă în Germania

Despre Tom și Jerry s-a spus deja că ar conține scene agresive, vioente chiar, motiv pentru care nu se recomandă copiilor de vârste mici, care nu știu să distingă, încă, binele de rău. După desene animate, iată a venit și rândul lui Winnetou, cu care am crescut fiecare dintre noi, fiind printre primele cărți ale copilăriei și adolescenței.

După Tom și Jerry a venit și rândul lui Winnetou: De ce cartea este interzisă în Germania

Editura Ravensburger Verlag și-a retras rapid cartea despre noul film Winnetou și alte titluri, din cauza acuzațiilor feroce de rasism cu care se confruntă pe internet, din cauza unor grupuri de stânga.

Generații întregi au crescut cu romanele scriitorului german Karl May (1842-1912) despre eroul indian, marele șef al apașilor. Acum delirul reinterpretării culturii în cheie progresistă lovește și această capodoperă.

Despre ce este vorba mai exact

O editură din Germania, Ravensburger Verlag, și-a retras rapid de pe piață cartea despre noul film Winnetou „The Young Chief Winnetou” (din 11 august) – și alte titluri Winnetou în același timp. Librăriile nu mai pot comanda titlurile. Motivul: acuzații de rasism ale activiștilor de stânga pe internet.

Din cauza grupului de cenzură, eroul nostru din copilărie ajunge pur și simplu pe rug!”, titrează Bild.

Lanț de opinii pline de indignare

Christoph Ploß (parlamentar german, CDU) a spus că este „complet absurd ca Winnetou, alături de care generații întregi din Germania au crescut ca model de urmat, să fie acum anulat”.

Fostul director al memorialului Hohenschönhausen Stasi, Hubertus Knabe (63), este îngrozit: „Îmi amintește de vremurile stalinismului, când cărțile Winnetou erau disponibile doar în secret”.

Şeful editurii Ravensburger, Clemens Maier (51 de ani), este însă de partea criticilor cărții, spunând că „având în vedere realitatea istorică, opresiunea populaţiei indigene, aici se desenează un tablou romanticizant cu multe clişee”.

Într-o declarație pe Instagram, Ravensburger Verlag a explicat : „Editorii noștri se ocupă intens de subiecte precum diversitatea sau corectitudinea culturală. Colegii discută consecințele pentru viitorul program și revizuiesc gama noastră existentă titlu cu titlu.”

Imagine ca exemplu. Aceasta este una dintre cărțile care se găsesc pe rafturile librăriilor din România

Până și vedetele germane sunt indignate

Uschi Glas (o legendă a filmului german, care a jucat în „Winnetou und das Halbblut Apanatschi” din 1966): „În filme și în romane sunt buni și răi. Au pielea albă sau roșie. Înfățișează viața reală. Ar trebui să încetezi să mai încerci să găsești un motiv să te plângi de ceva aici, într-un mod sau altul.”

Pierre Brice și Uschi Glas. Foto: ziarulromanesc.de

Hella Brice (69 de ani, soția celebrului actor francez Pierre Brice, care l-a jucat pe Winnetou în 11 filme de cinema) vede munca de viață a soțului ei murdărită: „Am văzut cât de mult poveștile transmit valori precum pacea, camaraderia, egalitatea, toleranța și caritatea. Asta a trăit dragul Pierre în toate deceniile sale,” citată de media din Germania.

Foto: cronicipebune