Actual International

Echipele ministerelor de externe ale Rusiei și SUA s-au întâlnit la Istanbul

Echipele ministerelor de externe ale Rusiei și SUA s-au întâlnit la Istanbul
Infoactual

Schimbul de prizonieri Rusia-SUA reprezintă un pas estențial în schimbarea benefică a relațiilor ruso-americane și ca dovadă prima întâlnire oficială, confirmată de către ruși, a celor două ministere, are loc, deja, la Istanbul.

Echipele ministerelor de externe ale Rusiei și SUA s-au întâlnit la Istanbul

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a confirmat faptul că la Istanbul are loc o reuniune între Rusia și SUA.

În cadrul reuniunii, amânată inițial de Rusia, reprezentanți ai departamentelor de afaceri externe ale celor două țări discută o serie de probleme, de la război la sancțiuni și dezarmare nucleară.

Ryabkov a confirmat întâlnirea în cadrul Clubului Internațional de Discuții Valdai, spunând: ”Da, într-adevăr, la Istanbul are loc o reuniune la nivelul directorilor departamentelor relevante. Acesta este, în principiu, un eveniment periodic pentru a discuta „iritanții” din relațiile bilaterale. După o pauză, am reluat contactele cu americanii pe această temă”.

La ultima întâlnire, anterioară, din 14 noiembrie 2022, au participat directorul Serviciului de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, și șeful CIA, William Burns. În cadrul întâlnirii s-ar fi discutat probleme de securitate nucleară, scrie media externă.

La 14 noiembrie 2022, o delegație a fost trimisă de Rusia la Ankara. Aceasta era, la acea vreme, condusă de șeful Serviciului de Informații Externe Serghei Narîșkin. În plus, această întâlnire nu a fost anunțată public, momentan, nici de Rusia și nici de SUA. Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate nici să confirme, nici să infirme că la Ankara vor avea loc o serie de negocieri secrete.

Turcia este țara unde au avut loc cele mai multe negocieri. Membră NATO, Turcia a găzduit derularea unor discuții între delegațiile ucraineană și rusă la începutul acestui an. În plus, Ankara și ONU au intermediat un acord pentru a reporni exporturile de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră, în ultimele luni. Cu toate acestea, nu au fost invocate negocieri noi de pace între Moscova și Kiev.