Actual Sănătate

Efectele blocării angajărilor la stat: Spitalele au rămas fără medici, asistente și personal auxiliar

Efectele blocării angajărilor la stat: Spitalele au rămas fără medici, asistente și personal auxiliar
Arhivă

Unul dintre efectele negative ale blocării angajărilor la stat se răsfrânge asupra spitalelor. Unitățile medicale se confruntă cu lipsa personalului, după ce multe asistente și infirmiere și-au dat demisia, nefiind posibilă angajarea altora.

Institutul „Marius Nasta” a înregistrat mai multe demisii. În ultimele două luni, cinci infirmiere au părăsit unitatea medicală și nu au putut să le înlocuiască nimeni, pentru că nu se pot face angajări. Deși există oameni calificați care vor să muncească și spitale care au nevoie de aceștia, nu se poate rezolva situația atâta timp cât angajările au fost stopate.

Spitalele rămân fără personal auxiliar și asistente

O asistentă de la Secția de pneumologie spune că va pleca și ea cu toată familia în Olanda. Andreea Dinescu lucrează în spital de 5 ani și spune că pleacă din țară în primul rând pentru un venit mai mare și în al doilea rând pentru copil, pentru o educație mai bună.

„Avem o mare problemă în zona de personal auxiliar și asistente medicale. Există un șir de demisii pe care le-am înregistrat de la momentul în care posturile au fost blocate. În acest moment avem două laboratoare în „Marius Nasta” unde nu mai avem îngrijitoare, pentru că toate și-au dat demisia, reușim să acoperim cu personal din alte zone, dar aceste persoane lucrează peste normativ. Infirmierele care își caută un loc de muncă în spital spun că primesc numai refuzuri.”, spune Beatrice Mahler, manager Institutul „Marius Nasta”, conform digi24.ro.

Infirmierele și asistentele bat la ușile spitalelor

Având o experiență de patru ani în domeniu, o infirmieră vrea să muncească într-un spital. A bătut la poarta unității, însă s-a lovit de imposibilitatea de a se putea angaja.

„Am o experiență de 4 ani și vreau să-mi schimb locul de muncă, să intru într-un spital. Mi s-a spus că sunt locurile blocate până la 1 ianuarie. Nu știu dacă o să mai încerc și la alt spital, pentru că e aceeași problemă peste tot.”, spune aceasta.

„E o mobilitate a personalului medical mult mai accentuată, și a personalului auxiliar. Nu am avut în anii trecuți o plecare din sistem atât de mare. Angajările în instituțiile publice au fost blocate la 1 iulie, până la sfârșitul anului.”, a mai spus Beatrice Mahler.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!