Sănătate

Efectul benefic al unei băuturi alcoolice populare asupra diabetului de tip 2

Efectul benefic al unei băuturi alcoolice populare asupra diabetului de tip 2
pixabay.com

Riscurile generate de diabetul de tip 2 pot fi prevenite de consumul unei băuturi alcoolice populare, care  s-a dovedit a fi „benefică” pentru scăderea nivelului ridicat de zahăr din sânge

Prin ce se caracterizează diabetul de tip 2

În cazul diabetului de tip 2 (afecțiunea cronică în care nivelurile ridicate de zahăr din sânge amenință să distrugă organismul), pancreasul nu produce suficientă insulină sau insulina pe care o produce nu este absorbită de celule. Acest lucru duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge, deoarece insulina este responsabilă pentru reglarea acestora.

Totuși, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot fi reglate cu ajutorul dietei.

Ce aliment poate fi benefic în cazul diabetului de tip 2

În acest sens, cercetările au găsit câteva articole surprinzător de benefice. Astfel, potrivit mai multor studii,

se pare că vinul roșu conține proprietăți care scad nivelul zahărului din sânge.

FOTO pixabay.com

Se pare, totuși, că vinul alb este mai bun

Într-un studiu publicat în Annals of Internal Medicine, aceste beneficii s-au extins la vinul alb.

FOTO pixabay.com

Profesorul Iris Shai de la Universitatea Ben Gurion, pentru a testa influența vinului asupra persoanelor cu diabet, a recrutat un număr de aproximativ 225 de persoane, care aveau deja un nivel crescut de zahăr în sânge și au acceptat să urmeze o dietă în stil mediteranean timp de doi ani.

Toate persoanele care au participat la acest studiu au mâncat același amestec de alimente, dar când a venit vorba de ce să bea, unii au început să bea un pahar de vin roșu pe zi, unii au început să bea un pahar de vin alb pe zi, iar alții au băut apă minerală.

Până la sfârșitul studiului „am descoperit că un pahar de vin roșu la cină poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară a persoanelor cu diabet zaharat de tip 2”, a declarat profesorul Iris Shai.

Astfel, profesorul Shai a descoperit că, în comparație cu oamenii care au băut apă minerală la cină, băutorii de vin (atât cei care au băut alb, cât și roșu) au beneficiat de îmbunătățiri ale controlului zahărului din sânge.

FOTO pixabay.com

Ce a spus un medic de la Georgetown University Medical Center

Cu toate că efectele nu sunt uriașe, medicul Christopher Wilcox de la Georgetown University Medical Center, care nu a fost implicat în studio,  a spus că ar putea fi semnificative.

„Un pahar de alcool pe zi a avut aceste beneficii, desigur, modeste, dar valoroase”, a precizat Christopher Wilcox discutând cu NPR despre studiu

În principal, vinul roșu a fost în centrul atenției pentru potențialul său de scădere a zahărului din sânge, dar această cercetare sugerează că alcoolul în sine este benefic, a spus doctorul Wilcox.

Important este de reținut că beneficiile alcoolului sunt rapid depășite de riscuri dacă depășiți recomandările.

Atât bărbații, cât și femeile, pentru a menține riscurile pentru sănătate legate de alcool la un nivel scăzut, sunt sfătuiți să nu bea în mod regulat mai mult de 14 unități pe săptămână.

Totodată, potrivit medicului Christopher Wilcox, un pahar de vin roșu nu va înlocui niciodată „un control bun al glicemiei cu unul dintre medicamentele pentru diabet”, citează doctorulzilei.ro 

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!