Actual

Elena Udrea începe anul în forţă. A contestat decizia magistraţilor în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

Elena Udrea începe anul în forţă. A contestat decizia magistraţilor în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

Elena Udrea începe anul 2023 în forţă şi e decisă mai mult ca oricând să nu renunţe la ideea de a se face dreptate, iar pentru asta a depus la Înalta Curte de Casație și Justiție a României o contestație în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care a fost condamnată, în primă instanță, la opt ani de închisoare. Noul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 16 februarie 2022.

Elena Udrea începe anul în forţă. A contestat decizia magistraţilor în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

Fostul ministru al Turismului a contestat decizia prin intermediul căreia judecătorii de la Curtea Supremă au decis să mențină măsurile asigurătorii dispuse de DNA, potrivit Ziua de Constanța.

La 15 decembrie 2022, ÎCCJ a menţinut ”măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţele nr. 121/P/2015 din 16 martie 2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum acestea au fost menţinute prin sentinţa penală nr. 45 din 02 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr.5230/2/2017, cu privire la bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana”.

Dosarul se judecă de peste cinci ani

DNA a trimis dosarul în instanță în mai 2017. În rechizitoriu se arată că „în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”.

Procurorii spun că „legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela, la acea dată ministru al dezvoltării regionale și turismului. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, arăta DNA în rechizitoriu.

DNA mai precizează, în actul de acuzare, că remiterea foloaselor infracţionale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.
În acest dosar, Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, a fost condamnată în prima instanță la cinci ani de închisoare.

Mesaj transmis de fostul ministru aflat după gratii

Sărbătorile din acest an au fost unele destul de triste pentru Elena Udrea. Într-un mesaj publicat pe contul său de socializare, Elena Udrea a transmis că perioada petrecută după gratii de femeile care au copii este una cumplită. Ea a criticat, din nou sistemul, din România și susține că fiecare mamă a încălcat sau ar încălca legea pentru copilul ei.

„Perioada sărbătorilor de iarna este cea mai grea din an în penitenciar, mai ales într-unul de femei în care cele mai multe sunt mame. Pare că toată tristețea din lume se adună aici. Convorbirile telefonice pe care le-am ascultat fără să vreau sub geamul camerei mele, ca și vizitele pe care femeile le-au primit în aceste zile s-au terminat în lacrimi.

Durerea mare nu este pentru tine. Ca adult îți poti gestiona mai ușor sau mai greu emoțiile. Mai greu este pentru copiii care își roagă mamele să vina acasă. Sunt femei care au câte patru. șase sau chiar zece copii și sunt aici pentru că au furat că să le dea de mâncare.

Copiii au rămas cu bunici neajutorați ori cu tați complet depășiți de situație, cei mai multi dintre având deja destinele frânte. Probabil că și ei vor ajunge să încalce legea, așa cum arată cercetarea sociologică făcută în SUA cu privire la copiii ai căror mame sunt în pușcărie“, a scris Elena Udrea pe Facebook.