Actual International

Elon Musk activează sateliţii Starlink pentru promovarea libertaţii în Iran. SUA ridică sancţiuni comerciale impuse Iranului

Elon Musk activează sateliţii Starlink pentru promovarea libertaţii în Iran. SUA ridică sancţiuni comerciale impuse Iranului

Statele Unite au anunțat că ridică o serie de interdicţii impuse în comerţul cu Iranul, pentru a permite întreprinderilor din domeniul tehnologiei să furnizeze platforme şi servicii care să le asigure iranienilor accesul la Internet, iar Elon Musk activează sateliţii Starşink pentru a veni în ajutor.

Elon Musk activează sateliţii Starlink pentru promovarea libertaţii în Iran. SUA ridică sancţiuni comerciale impuse Iranului

Administraţia Biden a relaxat anumite sancţiuni impuse Iranului, cu scopul de a permite ”întreprinderilor în domeniul tehnologiei să ofere poporului iranian mai multe opţiuni privind platforme şi servicii externe securizate”, a anunţat Departamentul american al Trezoreriei.

”Statele Unite iau măsuri pentru a susţine libera circulaţie a informaţiei şi accesul la informaţii factuale ale poporului iranian”, precizează departamentul.

Autorităţile iraniene au impus restricţii drastice pe Internet şi au blocat accesul la Instagram şi WhatsApp, din cauza unor proteste cauzate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără arestată de Poliţia Moravurilor.

ONG-uri acuză autorităţile iraniene de faptul că încearcă să limiteze capacităţile de adunare a manifestanţilor şi să reprime fără să se ştie acest lucru.

Această ridicare a sancţiunilor ”va lărgi gama de servicii disponibile iranienilor. Prin aceste schimbări, noi ajutăm poporul iranian să fie mai bine echipat să contracareze eforturile Guvernului de a-l supraveghea şi cenzura”, a declarat într-un comunicat adjunctul secretarului Trezoreriei Wally Adeyemo.

”În săptămânile următoare, OFAC (Biroul de Control al Averilor Străine) va continua să publice directive în vederea susţinerii angajamentului administraţiei (Biden) de a promova libera circulaţie a informaţiei, un lucru pe care regimul iranian l-a refuzat întotdeauna poporului său”, mai anunţă el.

Miliardarul Elon Musk a anunţat că întreprinderea sa aerospaţială SpaceX intenţionează să ceară administraţiei americane o scutire de la sancţiuni impuse Teheranului, cu scopul de a propune, în Iran, servicii de conexiune la Internat prin constelaţia sa de sateliţi Starlink. Cel puţin 35 de persoane au ucise la manifestaţii în semn de prostest faţă de moartea lui Mahsa Amini, potrivit unui bilanţ oficial publicat sâmbătă.