Actual

Emil Boc explică decizia de a da jos statuia lui Iuliu Maniu, cu o săptămână înainte de comemorare a 70 de ani de la moartea sa.

Emil Boc explică decizia de a da jos statuia lui Iuliu Maniu, cu o săptămână înainte de comemorare a 70 de ani de la moartea sa.

Statuia politicianului Iuliu Maniu, amplasată în piața Ștefan cel Mare din Cluj, a fost dată jos, cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet. Statuia lui Iuliu Maniu a fost dezvelită în luna ianuarie 2019, când s-au împlinit 146 de ani de la nașterea sa.

Fundația ”Corneliu Coposu” protestează față de modul în care autoritățile din Cluj-Napoca au ales să gestioneze modernizarea zonei în care se află o statuie a lui Iuliu Maniu. Monumentul a fost dat jos cu excavatorul.

Statuia lui Iuliu Maniu, dată jos cu o săptămână înainte de comemorare a 70 de ani de la moartea sa. Emil Boc explică decizia

Fostul șef de cabinet al lui Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim, susține că doborârea statuii lui Iuliu Maniu, de la Cluj-Napoca, reprezintă un moment ”reprobabil” și cheamă oamenii la protest împotriva Primăriei conduse de Emil Boc.

Primăria Cluj-Napoca a doborât statuia lui Iuliu Maniu fără să anunţe pe nimeni, deşi în 5 februarie, la 70 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu erau programate o serie de acţiuni comemorative la monument.

”Am aflat cu stupoare că statuia făuritorului de țară, Iuliu Maniu, de la Cluj-Napoca, a fost dată jos cu excavatorul pentru lucrări în zona respectivă, despre care Primăria Cluj-Napoca nu a dat până la această oră nici o explicație.

Iuliu Maniu este un exemplu și un model pentru toți cei care pun pe primul plan principiile și valorile adevărate pe care a fost clădită această țară și această națiune. În anul în care se împlinesc 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la moarte, a împieta asupra memoriei lui Iuliu Manie este cu adevărat un gest reprobabil”, au ransmis reprezentanții Fundației ”Corneliu Coposu”.

Foto: cluj24.ro

Emil Burzo, finanțatorul statuii lui Iuliu Meniu, se declară șocat

„Sunt şocat că au dărâmat statuia lui Maniu. Am vorbit cu Ionuţ Ţene (şeful Biroului Învăţământ cultură culte sport şi societate din Primăria Cluj-Napoca) şi a spus că habar n-a avut.Am vorbit şi cu arhitectul Ionel Vitoc şi mi-a spus că e un proiect european de amenajare şi a acelei zone şi crede că o să repună statuia tot acolo, dar că nu ştie sigur”, a declarat, pentru Cluj24, finanţatorul statuii, academicianul Emil Burzo.

FOTO: stiridecluj.ro

Primarul Emil Boc a venit cu precizări după ce statuia a fost dată jos de pe soclu

Chiar dacă mai sunt câteva zile până la evenimentele legate de comemorarea marelui politician, primarul Emil Boc a ales să facă precizări după ce statuia a fost dată jos și nu înainte. El susține că statuia a fost culcată la pământ la cererea specialiștilor, care s-au opus mutării ei.

”În primul rând aș dori să îi asigur pe toți clujenii cu privire la faptul că statuia lui Iuliu Maniu reprezintă un monument valoros al orașului nostru și statuia va fi păstrată pe același amplasament.

Având în vedere proiectul european aferent străzilor din zona Centrala  Kogălniceanu, Baba Novac etc), statuia a fost luată de pe soclu și așezată lângă zidul bastionului învelită într-o protecție de pânză, pentru că prin proiect se reface cota solului și soclul statuii, după care se repune pe poziție. La fel s-a  procedat cu statuile lui Eminescu și Blaga în cadrul proiectului din fața Teatrului Național.

Luni vom comunica întregul calendar de lucru în zona pentru informarea tuturor celor interesați.

Vă asiguram, încă o data, de întregul nostru respect și apreciere față de marea personalitate a politicii românești, Iuliu Maniu (specialiștii nu au recomandat mutarea statuii luate de pe soclu, pe perioada lucrărilor, în vedeta evitării oricărui risc de deteriorare)”, a precizat Emil Boc.

Statuia lui Iuliu Maniu a fost dezvelită în luna ianuarie 2019, când s-au împlinit 146 de ani de la nașterea sa. Atunci, Emil Boc spunea atunci, prezent la eveniment, că amplasarea statuii lui Iuliu Maniu reprezintă și un gest de reparație istorică pentru o personalitate care și-a petrecut ultimii ani din viață în detenție politică.

„Am ales această locație împreună cu specialiștii pentru a transmite un mesaj mai ales pentru generația tânără: trebuie să ne prețuim înaintașii care și-au dat chiar viața pentru ca țara să acceadă spre libertate și spre România Mare. Și ceea ce s-a întâmplat cu Iuliu Maniu să nu se mai întâmple cu nimeni, niciodată”, a spus primarul Emil Boc.