Actual Politică

Emmanuel Macron vine în România pe 15 iunie. Pe 14 iulie, militari români vor defila la Paris, pe Champs Elysées

Emmanuel Macron vine în România pe 15 iunie. Pe 14 iulie, militari români vor defila la Paris, pe Champs Elysées
foto: presidency.ro

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron vine în România miercurea viitoare, pe 15 iunie, acesta urmând să fie primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele francez ar urma să se întâlnească şi cu soldaţii francezi din NATO aflaţi la baza militară de la Kogălniceanu.

Emmanuel Macron vine în România pe 15 iunie. Pe 14 iulie, militari români vor defila la Paris, pe Champs Elysées

Vizita preşedintelui francez are loc la câteva zile după Summitul Bucureşti 9, găzduit de şeful statului Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În luna februarie, preşedintele francez anunţa la Bruxelles că Fraţa îşi accelerează desfăşurarea unor militari în România, în cadrul NATO, în urma invaziei Ucrainei de către armata rusă şi dădea asigurări în cadrul unui summit excepţional UE că Parisul va ”continua să livreze materiale militare şi susţinere populaţiei” Ucrainei.

Franţa a relocat un batalion format din 500 de militari în România, în cadrul forței NATO, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

„Vom reloca circa 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de luptă, pentru a oferi un sprijin României, dar şi pentru a aduce mesajul de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO”, a spus şeful de stat-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard.

Primii 250 de militari din detaşamentul care reprezintă contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, în România în luna februarie la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, iar alţi 135 de militari francezi şi mijloace tehnice, din cadrul Batalionului 27 Vânători de munte din Annecy, conduşi de colonelul Vincent Minguet, au ajuns o lună mai târziu.

Emmanuel Macron a mai fost în România anul trecut, pe 24 august, în cadrul unui turneu european în ţările central şi est-europene din UE.

Pe 14 iulie, militari români vor defila la Paris, pe Champs Elysées

Militari români vor defila la Paris cu ocazia zilei naționale a Franței, pe 14 iulie. Defilarea militară de anul acesta va fi dedicată Ucrainei și va fi dat onorul statelor europene din flancul estic dar și trupelor franceze care activează în cadrul NATO.

Parada de ziua Franței va fi deschisă pe Champs Elysées cu o defilare a drapelelor a 9 state invitate, printre care se numără numeroși vecini ai Rusiei: Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia.