Actual Economic

Enel atacă la Curtea Constituţională supraimpozitarea din energie și se judecă cu Guvernul

Enel atacă la Curtea Constituţională supraimpozitarea din energie și se judecă cu Guvernul

Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producţie de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, şi EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanţă sesizarea Curţii Constituţionale a României, cu excepţie de neconstituţionalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producţiei de energie electrică din Legea nr. 259/2021 şi din OUG nr. 119/2022, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Enel atacă la Curtea Constituţională supraimpozitarea din energie și se judecă cu Guvernul

Portughezii au avertizat că intenţionează să atace în justiţie măsurile de supraimpozitare din România şi Polonia, iar acum s-au raliat, practic, demersului juridic iniţiat de Enel.

Enel Green Power a obţinut în martie 2022 suspendarea executării unui Ordin ANAF din ianuarie anul trecut, privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferenţa dintre preţul mediu lunar de vânzare a energiei şi preţul de 450 lei/MWh. Suspendarea a rămas definitivă ca urmare a deciziei în acest sens a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din octombrie.

ENEL se judecă cu Guvernul, prin Secretariatul General şi cu Ministerul Finanţelor

Concomitent, cei de la Enel au deschis un proces în care au cerut anularea Ordinului ANAF ca nelegal, proces aflat şi în prezent pe rol. În dosar, la reclamaţia italienilor s-a alăturat şi EDPR România, în calitate de intervenient.

Drept pârâţi figurează, pe lângă Fisc, Guvernul, prin Secretariatul său General (SGG), precum şi Ministerul Finanţelor Publice.

La cel mai recent termen, cele două companii au depus la instanţă solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţii de neconstituţionalitate privind prevederile din Legea nr. 259/2021, dar şi din OUG nr. 119/2022, referitoare la supraimpozitare, relatează Profit.ro, care prezintă şi documente depuse la instanţă de cele două companii.

Presa elenă: Enel România ar putea fi preluat de grecii de la PPC în februarie

Mai multe publicații din Grecia afirmă că negocierile pentru preluarea activelor Enel din țara noastră de către PPC (Public Power Corporation, cea mai mare companie elenă de energie) sunt foarte avansate, astfel că procesul ar putea avea loc chiar în luna februarie.

Grecii vor cumpăra toate activele Enel din România pe partea de distribuție, furnizare și energii regenerabile, conform aceleiași publicații, care le estimează la 1,8-2 miliarde de euro. Din datele obținute de Capital.gr rezultă însă că italienii ar putea păstra controlul asupra Enel X România, adică divizia de inovație.