Info Actual

Info Actual > Politică > Este nevoie de o reacție puternica și univoca din partea UE
Politică

Este nevoie de o reacție puternica și univoca din partea UE

”Este nevoie de o reacție puternică și univocă din partea UE” este concluzia discuției telefonice dintre Conte și Macron prezentată de agenției de presă ANSA

“Premierul italian Giuseppe Conte și președintele francez Emmanuel Macron au avut, vineri după-amiază, un schimb de opinii cu privire la coronavirus. Macron a reiterat sprijinul Franței față de măsurile luate deja de Italia. Ambii lideri au convenit asupra importanței unei reacții puternice, univoce și eficiente din partea UE pentru cea care este o situație de urgență atât din punct de vedere sanitar, cât și al impactului economic”, a anunțat Guvernul de la Roma.

 

Măsuri luate de state pentru limitarea transmiterii COVID-19

Austria a identificat două zone roșii și a izolat Valea Paznaun și centrul de schi St. Anton, unde s-au înregistrat focare, a închis magazinele “neimportante” și 47 de puncte de trecere minore spre Italia. Vizitele la spitale vor fi interzise, cu excepția secțiilor de îngrijire pediatră și paliativă.

La granița cu Italia, Slovenia a blocat vehicule de peste 3,5 tone care nu au număr de înmatriculare sloven.

După Franța, școlile din Germania, Algeria și Slovenia se închid.

Ucraina va închide granița timp de cel puțin două săptămâni.

Luni, în Republica Cehă, granițele vor fi închise pentru străinii care vor să intre în țară și pentru cehii care vor să meargă în străinătate.

Serbia va închide granița cu România pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus, a declarat ministrul sănătății, Zlatibor Loncar, potrivit căruia această decizie va fi luată în cadrul unei ședințe extraordinare de guvern. Ministrul a mai spus că există pericolul de răspândire a virusului din România. Sunt 41 de cazuri de contagiere înregistrate până acum în Serbia, 97 de cazuri confirmate în România.

Danemarca a anunțat închiderea frontierelor tuturor cetățenilor străini.

Polonia închide granițele tuturor străinilor, a anunțat premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-o conferință de presă cu ministrul Sănătății, Lukasz Szumowsk.

Cipru închide, de asemenea, granițele pentru nerezidenți.

 

Bruxellul atrage atenția asupra provocării unui blocaj

Măsurile la frontiere, deși prevăzute de Tratatul Schengen, “trebuie să fie proporționale”, iar blocajele precum cele puse în aplicare de Austria, care au creat cozi kilometrice la Pasul Brenner, sunt “absolut contraproductive”, deoarece ar putea împiedica livrarea de materiale medicale sau revenirea șoferilor în țara de origine, a declarat comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la finalul Consiliului UE de la Bruxelles.

“Statele au dreptul să ia măsurile pe care le consideră necesare pentru a opri epidemia de coronavirus, dar trebuie să înțelegem necesitatea de a nu intra într-un cerc vicios creat prin aceleași măsuri. Economia trebuie să meargă înainte și pentru asta este nevoie să se permită transportul de mărfuri în Europa”. “Dacă vom începe să construim frontiere pe piața unică, impactul asupra economiei va fi enorm. Trebuie să cooperăm”, a explicat comisarul UE pentru Transporturi, Adina Vălean, într-un interviu acordat agenției de presă ANSA. “Am primit scrisoarea” ministrului transporturilor, Paola De Micheli, cu privire blocarea tranzitului la Pasul Brenner – a declarat comisarul UE pentru Transporturi, Adina Vălean, în interviul acordat ANSA. “Apreciez mult efortul pe care l-a depus pentru a găsi o soluție comună cu omologii austrieci. Din câte am înțeles, situația este aproape să fie rezolvată. Am aflat că Tirolul austriac va suspenda interdicția pentru vehiculele comerciale în weekend”