Actual

Europa se sufocă cu aer toxic! Cum sunt afectați români

Europa se sufocă cu aer toxic! Cum sunt afectați români
sursa foto arhiva personala

Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”. Aproape toată lumea de pe continent trăiește în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului.

Informațiile sunt conforme unei investigații realizate de The Guardian.

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultimă oră – inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol – dezvăluie o imagine dezastruoasă a aerului murdar, 98% dintre oameni trăind în zone cu poluare cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășesc liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape două treimi trăiesc în zone în care calitatea aerului este mai mult decât dublă față de orientările OMS.

Macedonia de Nord, cea mai afectată țară din Europa

Cea mai afectată țară din Europa este Macedonia de Nord. Aproape două treimi din populația acestei țări trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește de peste patru ori orientările OMS pentru PM2,5. În patru zone s-a constatat că poluarea aerului este de aproape șase ori mai mare, inclusiv în capitala Skopje.

Situația din Europa de Est este semnificativ mai proastă decât cea din Europa de Vest. Cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea Padului și în zonele învecinate din nordul țării respiră un aer care este de patru ori mai rău decât valorile OMS pentru cele mai periculoase particule în suspensie.

Măsurătorile se referă la PM2,5 – particule minuscule în suspensie în aer. Ele sunt produse în principal din arderea combustibililor fosili. Unele pot trece prin plămâni și în fluxul sanguin, afectând aproape toate organele corpului.

Orientările actuale ale OMS prevăd că concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Noua analiză a constatat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone care se încadrează în această limită. Experții spun că poluarea cu PM2,5 provoacă aproximativ 400.000 de decese pe an pe întregul continent.

„Aceasta este o criză gravă de sănătate publică”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht. Vermeulen a condus echipa de cercetători de pe întregul continent care a compilat datele. „Ceea ce vedem destul de clar este că aproape toată lumea din Europa respiră un aer nesănătos”.

Cât de afectată este România?

Aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est – Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria – au un nivel dublu față de indicațiile OMS.

Mai mult de jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei trăiește cu un nivel de aer de patru ori mai mare decât cel indicat de OMS.

În Germania, trei sferturi din populație trăiește cu mai mult de două ori mai mult decât orientarea OMS. În Spania, această cifră este de 49%, iar în Franța de 37%.

În Suedia, în schimb, nu există nicio zonă în care PM2,5 să atingă o valoare mai mare decât dublul celei stabilite de OMS. Unele zone din nordul Scoției sunt printre puținele din Europa care se situează sub această valoare.

Traficul, industria, încălzirea casnică și agricultura sunt principalele surse de PM2,5. Impactul este adesea resimțit în mod disproporționat de comunitățile cele mai sărace.

Există soluții?

Poluarea atmosferică a devenit o problemă cheie în Europa. UE este supusă la presiuni pentru a face mai mult pentru a aborda această criză de sănătate publică în creștere. Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat pentru adoptarea, până în 2035, a orientărilor OMS privind PM2,5. Legea, care trebuie încă finalizată în cadrul negocierilor cu Consiliul, ar stabili o limită obligatorie din punct de vedere juridic pentru concentrațiile anuale de PM2,5 de 5 μg/m3, față de 25 μg/m3 în prezent.

Dar experții spun că trebuie luate măsuri urgente acum. Aceștia indică un număr tot mai mare de dovezi care arată că poluarea atmosferică afectează aproape fiecare organ din corp. Poluarea este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, de la boli cardiace și pulmonare la cancer și diabet, depresie și boli mintale la tulburări cognitive și greutate mică la naștere.

Un studiu recent a constatat că poluarea aerului este responsabilă pentru 1 milion de nașteri de copii morți pe an.

„Aceste decese pot fi prevenite, iar estimarea nu include milioane de cazuri de boli care nu sunt fatale, ani trăiți cu dizabilități, spitalizări imputabile sau efecte asupra sănătății cauzate de alți poluanți.”

Ea a declarat că măsura de înăsprire a limitei UE a oferit „o ocazie unică de a fi îndrăzneți și de a maximiza beneficiile pentru sănătatea publică pentru Europa și nu numai”, potrivit The Guardian.