Actual

Eveniment special astăzi pe stadionul Steaua. 36 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc, Cupa de la Sevilla

steaua

Ieri s-au împlinit 36 de ani de la una dintre cele mai mari performanțe ale fotbalului românesc, și anume câștigarea Cupei Campionilor Europeni, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan (Sevilla), în fața Barcelonei. Astfel, pentru a marca evenimentul special, în timpul meciului de astăzi de la ora 12:00 dintre CSA Steaua și Unirea Slobozia, pe stadionul Steaua vor fi prezenți foștii jucători care au adus cupa la București: Lăcătuş, Balint, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Piţurcă sau Stoica. Lovitura de începere a meciului va fi dată de Victor Pițurcă.

Eveniment special astăzi pe stadionul Steaua. 36 de ani de la cea mai mare performanță a fotbalului românesc, Cupa de la Sevilla

În urmă cu 36 de ani, Steaua București devenea campioană europeană. Cea mai titrată echipă din fotbalul românesc trecea atunci în finală de Barcelona, după executarea loviturilor de departajare. Helmuth Duckadam a fost eroul finalei, apărând 4 penalty-uri, dar fiecare dintre jucătorii Stelei au avut un meci de vis, încununat cu medalia de campioni, performanță pe care fotbalul românesc nu o va mai reuși probabil niciodată.

Astfel, CSA Steaua a marcat ziua de 7 mai printr-o serie de mesaje ale foștilor jucători campioni la Sevilla, iar în decursul zilei de astăzi aceștia își vor da întâlnire pe modernul stadion din Ghencea, pentru a retrăi clipele de poveste:

„Duminică, 8 mai 2022, retrăim împreună momentele unice alături de cei mai importanţi actori de pe scena fotbalului din România, Lăcătuş, Balint, marcatorii de pe Ramon Sanchez Pizjuan, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Piţurcă sau Stoica, vor fi prezenţi pe stadionul Steaua”, a scris CSA Steaua Bucureşti.

Rămâne memorabil şi peste ani comentariul lui Teoharie Coca Cozma:

„Suntem finalişti, am câştigat cupa. Cupa Campionilor Europeni este la Bucureşti!”, „Apără Duckadam!”, „Lăcătuş trebuie să înscrie, Lăcătuş va înscrie!”, sau „Gabi Balint, omul nostru de gol!”, cuvinte sinonime cu cea mai mare performanţă din fotbalul românesc.

Mesajele jucătorilor emblematici din finala de la Sevilla

Fostul mare atacant al Stelei, Victor Pițurcă va da startul meciului dintre CSA Steaua și Unirea Slobozia, de la ora 12:00. Meciul va fi transmis în direct la Digi Sport 1.

Câștigătorii Cupei Campionilor Europeni au oferit câteva mesaje cu privire la performanța de la Sevilla:

„7 mai, este o dată de referinţă în fotbalul românesc. 7 mai, înseamnă că nu am jucat fotbal întâmplător, am scris istorie. 7 mai, va rămâne pururea în inima suporterilor stelişti şi a românilor, în general!” – Adrian Bumbescu.

„Sunt amintiri plăcute pentru că am realizat un lucru extraordinar. Am făcut milioane de oameni fericiţi, în acea noapte!” – Ștefan Iovan.

„Nu ştiu cum am ajuns în faţa punctului de la 11 metri. Erau deja patru penalty-uri ratate. Aş minţi dacă aş spune că am vrut să dau aşa, să trimit mingea sub bară. După ce am văzut că rataseră Loţi şi Miţi, mi-am zis că decât să apere portarul, mai bine o dau în bară sau în tribune. Am marcat, a fost bine pentru moralul nostru, am dat încredere jucătorilor care urmau să tragă, Balint şi Bărbulescu!” – Marius Lăcătuș.

„Eu nu am avut drept de joc la acel meci, dar am trăit de pe banca tehnică momentul. Am fost trecut antrenor secund în locul lui Iordănescu, iar el a fost trecut ca jucător, în locul meu. E mult mai greu pe bancă, tensiunea a fost extraordinară. Dar pentru mine rămâne o experienţă incredibilă!” – Tudorel Stoica.

„Numai eu ştiu cum îmi tremurau genunchii când mi-am luat elan! Am plecat şi nu m-am gândit la un colţ anume. Am simţit că portarul pleacă în stânga lui. Nu e un procedeu bun să priveşti portarul, să aştepţi. Apoi am ratat trei penalty-uri consecutive în campionat. Dar atunci, la Sevilla, s-a nimerit să fie! Târziu am realizat că suntem campionii Europei!” – Gabi Balint.

„Cu o seară înainte de finală am refuzat să intru pe teren. I-am spus lui nea Imi acest lucru. Am refuzat şi să execut eu penalty. Probabil că dacă se ajungea la a 11-a lovitură, eram forţat să execut şi eu. Trebuie să fiu sincer până la capăt, eu mă simţeam nepregătit pentru că nu mă antrenasem!” – Anghel Iordănescu.

Victor Pițurcă, deranjat de situația în care se află echipa Steaua în acest moment

Cu o zi înaintea meciului, Victor Pițurcă a vorbit despre situația actualei echipei a Stelei și s-a arătat deranjat că nu are drept de promovare.

”E inadmisibil așa ceva, că Steaua e pe loc de baraj și nu are drept de promovare! Nu știu ce sens mai are atunci să mai participe în acest campionat, dacă pe meritul ei, cu munca pe care o depun jucătorii și antrenorii, nu poate să joace barajul și nu poate promova! Numai la noi se pot întâmpla aceste anomalii!”, a spus Victor Pițurcă, potrivit sportbull.

De asemenea, Victor Pițurcă a răbufnit la adresa celor care contestă finanțarea Stelei de la bugetul de stat.

”Văd că îi interesează foarte mult pe mulți, pe foarte mulți, de ce Steaua e finanțată de club, de CSA. Nu știu de ce îi interesează. ‘Dom’le, sunt banii noștri’. Zău? Banii voștri? Care banii voștri, frățioare? Peste tot în lumea asta, nu doar la noi, vin bani la fotbal de la stat, vin primării, chiar dacă nu sub formă neapărat de bani, dar sunt stadioane, sunt baze sportive, investiții. Dar numai noi suntem așa”, a declarat Victor Pițurcă.

Finala Cupei Campionilor Europeni: 7 mai 1986, ora 20:15

Steaua București – FC Barcelona 0-0; 2-0 după executarea loviturilor de departajare

Loviturile de departajare: au ratat – Alesanco, Pedrazza, Marcos, Alonso (Barcelona), Majearu (Steaua); au marcat – Balint și Lăcătuș

Stadion: Ramon Sanchez Pizjuan, Sevilla

Spectatori: 70.000

Data: 07.05.1986, ora: 20.15

Arbitri: Michel Vautrot; Alain Delmer, M.Girard (Franţa)

Steaua: Helmut Duckadam – Ştefan Iovan, Adrian­ Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu – Lucian Bălan (73 Anghel Iordănescu), Gavril Balint, Ladislau Boloni, Mihail Majearu – Marius Mihai Lăcătuş, Victor Piţurcă (112 Marin Radu II).

Antrenori: Emeric Ienei şi Anghel Iordănescu

FC Barcelona: Francisco Gonzalez Javier Urruticoechea – Gerardo Miranda Concepcion, Miguel Bernardo Blanquetti „Migueli”, Jose Ramon Alesanco Ventosa, Julio Alberto Moreno Casas – Victor Munoz Manrique, Bernd Schuster (84 Jose Moratalla Claramunt), Marcos Alonso Pena, Angel Pedraza Lamita – Steve Archibald (111 Angel „Pichi” Alonso Herrera), Francisco Jose Carrasco Hidalgo.

Antrenor: Terry Venables