Actual Social

EXCLUSIV. Ana Oros Daraban lucra la Primăria Capitalei. PNL cere demisia directorului ASPA, Nicușor Dan tace

EXCLUSIV. Ana Oros Daraban lucra la Primăria Capitalei. PNL cere demisia directorului ASPA, Nicușor Dan tace

Tragedia din această dimineață din Capitală, unde o femeie a murit în urma mușcăturilor unor câini, îi încaieră din nou pe politicieni. Numai că de această dată, Nicușor Dan, tace, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu se spală pe mâini și spune că nu gestionează acest serviciu, ci Primăria generală, iar consilierii liberalii cer demisia directorului ASPA.

EXCLUSIV. Ana Oros Daraban lucra la Primăria Capitalei. PNL cere demisia directorului ASPA, Nicușor Dan tace

Ana Oros Daraban lucra din luna septembrie la Primăria Capitalei, direcția de mediu. În vârstă de 44 de ani, Ana Daraban era membra unui club sportiv din Bucureşti, voluntar la mai multe asociaţii şi ONG-uri care se ocupă de protecţia mediului înconjurător. Ea era mama unui băiețel și era pasionată de drumeții. Locuia în București și avea 44 de ani, însă s-a născut în Baia Mare. Cei care au cunoscut-o știu că era o persoană activă în ceea ce privește sportul, astfel că a participat la multe concursuri, fiind și membru Alpin Club Pro-Mont București.

Ana Daraban spera încă de anul trecută că cele două primării care se ocupă de amenajarea zonei Lacul Morii se vor ocupa și de câini

Ana fusese victima animalelor comunitare și în urmă cu mai puțin de un an. Pe 20 aprilie 2022, a fost atacată în timp ce alerga în aceeași zonă a lacului din Sectorul 6 al Capitalei.

În primăvara anului trecut, ea a fost transportată la spital conștientă, dar cu răni multiple la mâini și picioare din cauza mușcăturilor.

A doua zi, pe pe 21 aprilie, colegii femeii de la Asociația Alpin Club Pro-Mont București cereau ajutor cetățenilor. Aceștia informau că Ana are nevoie de sânge.

”Dragi prieteni ai Asociației noastre! Vă adresăm vouă cunoscuților dar și cei care nu ne conosc rugămintea să încercăm să o ajutăm pe prietena și colega noastră Ana Daraban Oros care în ziua de 20 Aprilie a fost “devorată” la propriu de peste 10 câini în zona Lacul Morii din Sectorul 6 București.

Femeia a avut mai multe plăgi la nivelul scalpului și în zona brațului drept. A ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Floreasca, acolo unde a primit îngrijiri medicale și a beneficiat și de consult psihologic.

”Știu că s-au sesizat autoritățile. Sper că se vor lua măsurile administrative potrivite, că se vor implica cele două primării care se ocupă de amenajarea zonei Lacul Morii și în amonte, pe Dâmbovița, către Stadionul Chiajna. Sper să își dea mână cu mână și, împreună cu ceilalți, să pună lucrurile la punct.
Cred că ar trebui să se facă un grup de lucru între primăriile de acolo (Primăria Sectorului 6 și Primăria Chiajna), cu Poliția, să rezolve situația. Eu cred că există soluții. Acei câini pot fi castrați. Sunt multe familii în străinătate care au nevoie de căței și i-ar adopta. Din ceea ce știu nu i-au adunat încă pe toți, au ridicat doar vreo 10 din cei 15-20 care m-au atacat”, spunea anul trecut Ana Daraban.

Mesajele de condoleanțe curg pe pagina sa de Facebook, mai ales că Ana se pregătea de un maraton

”Cu doliu în suflet vă anunț că o alergatoate, organizatoare concursului Maraton Roșia montana, a murit sfâșiat de câini în București.
Ce este trist în povestea asta că anul trecutin aprilie tot acolo , a fost atacată tot de câini, a suferit răni grave, spitalizată săptămâni, a supraviețuit.
Nu alergați in zone cu câini singuri, să anunțați autoritățile de prezența lor.
Vei trăi veșnic prin faptele tale, în sufletul nostru”.

PNL cere demisia directorului ASPA

Consilierul general al Municipiului Bucureşti Diana Mardarovici solicită demisia imediată a directorului Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) după ce o femeie a fost omorâtă de câini, în timp ce alerga în zona Lacul Morii din Capitală.

„Vreau un raport detaliat de la conducerea acestei subordonate a PMB, care are atribuţii exclusive si misiunea de a gestiona câinii fără stăpân, şi un plan clar de acţiuni pentru a evita astfel de tragedii în viitor! Vreau să ştiu cine a cerut oprirea capturării câinilor fără stăpân!”, a adăugat consilierul general din partea PNL.

„Sunt şocată de tragedia care a avut loc astăzi. Este trist să te gândeşti că nu poţi fi în siguranţă în oraşul tău. Suntem aproape de aceeaşi vârstă… Chiar ieri discutam cu tristeţe despre copilul care a trebuit să moară sfâşiat de câini ca să ajungem la legi corecte în această ţară. Nu mai vreau astfel de precedente! Sumele alocate anual pentru ASPA Bucureşti din bugetul PMB sunt imense”, a scris Diana Mardarovici, sâmbătă pe Facebook.

Ea a solicitat demisia directorului ASPA, cât şi un raport detaliat privind un plan clar de acţiuni în gestionarea câinilor fără stăpân, astfel încât asemenea evenimente să nu mai aibă loc.

ASPA se apără

Purtătoarea de cuvânt a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) Cătălina Trănescu a declarat, după ce o femeie a fost omorâtă de o haină de câini în timp ce alerga în zona Lacul Morii din Capitală, că ASPA a ridicat peste 120 de câini din luna aprilie a anului 2022, când victima făcuse sesizare după ce fusese atacată în aceeaşi zonă anul trecut, şi până în prezent.

„Capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul. Luăm câinii găsiţi pe străzi la acel moment, însă dacă nu acţionăm să luăm măsuri pentru a preveni astfel de incidente”, a mai spus ea, precizând că este necesară implicarea şi sprijinul altor instituţii, precum poliţia locală, poliţia naţională

Chestionată la ce instituţii se referă şi ce măsuri pot fi luate, purtătoarea de cuvânt a ASPA a răspuns: „Departe de mine gândul de a face un ping pong între instituţii, că nu este ceea ce ar putea ajuta într-un fel sau altul, însă sunt lucruri reale care ţin de competenţele şi atribuţiile fiecărei instituţii şi care trebuie spuse”.

„Prin urmare, ASPA este responsabilă de gestionare câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Bucureşti. În paralel cu noi  ar trebui să avem sprijinul Poliţiilor Locale de sector, Poliţie Naţionale, care are competenţe faţă de ASPA şi anume să verifice proprietarii de câini, proprietarii de animale, dacă aceşti câini sunt microcipaţi, conform legii, dacă sunt sterilizaţi, conform legii, dacă sunt ţinuţi pe proprietăţi private îngrădite corespunzător în aşa fel încât ei să nu aibă acces să iasă pe domeniul public. Din păcate, aceste lucruri nu se întâmplă suficient. Sunt probleme care s-au agravat în ultimii ani acestea cu proprietăţile private. Sunt foarte multe proprietăţi private în Bucureşti, de regulă, la periferie, care nu sunt îngrădite corespunzător.  Câinii intră şi ies pe domeniul public cum vor ei. Nefiind nesterilizaţi ei se înmulţesc.

„Este de neconceput ca în Capitala ţării să mai vorbim încă de astfel de întâmplări înfiorătoare”

Fostul primar general al capitalei, Gabriela Firea a acuzat că actuala administraţie a Capitalei nu se preocupă de gestionarea câinilor fără stăpân, după ce o femeie a fost omorâtă de câini în zona Lacul Morii din Bucureşti.

„Este de neconceput ca în Capitala ţării să mai vorbim încă de astfel de întâmplări înfiorătoare, care te lasă fără cuvinte.O viaţă pierdută într-un mod îngrozitor, din cauza haitelor de câini vagabonzi lăsate să terorizeze Capitala! Îmi pare extrem de rău, nu am cuvinte să-mi exprim regretul şi compasiunea faţă de familia îndoliată. Condoleanţe sincere şi putere în acest moment extrem de greu. La 10 ani de la tragedia în care Ionuţ, un copil de 4 ani, a murit sfâşiat de câini, în Bucureşti se petrece o nouă dramă!