Actual

Exclusiv! Armand Goșu în podcastul Hai România: „Războiul din Ucraina va continuă până în 2024”

Armand Gosu
Sursa foto: Podcast Hai Romania, Armand Goșu

Invitat de Ionuț Cristache în podcastul Hai România, istoricul Armand Goșu susține că evoluția în 2023 a conflictului ruso-ucrainean va fi influențată, pe de o parte, de succesul valului de mobilizare pe care îl va declanșa Moscova, iar pe de alta de cât de repede vor ajunge ajutoarele militare ale Occidentului în Ucraina.

Doctorul in istoria Rusiei Armand Goșu consideră că ajutoarele militare promise de Occident nu vor ajunge prea devreme în Ucraina și că acest lucru va influența evoluția războiului.

„Sunt doi factori principali. Este vorba pe de o parte de ce înseamnă valul de mobilizare – poate fi de 200.000-300.000 de ruși, poate fi o mobilizare de un milion. Este foarte important cât de amplu va fi acest val. Al doilea factor este cât de repede vor ajunge în Ucraina ajutoarele occidentale, pentru că Occidentul a promis, dar nu se grăbește. Occidentul nu se grăbește pentru că nu are încă aceste resurse. De exemplu, obuzele care vor fi trase tot de pe sistemele HIMARS și care sunt foarte performante, pot ajunge la 150 km, dublu față de cât ajunge acum. Dar americanii au descoperit că nu au nici ei și că abia la vara vor fi disponibile. La fel cu tancurile Abrams, care s-ar putea să fie prea grele pentru Ucraina. Leopardul e mult mai bun, dar Leopardul abia a început să între în Ucraina – în momentul acesta nu există nici două batalioane. Este nevoie de 200-300 de tancuri bune, ca să poți să ai o forță de tancuri cu care să poți lovi Rusia”, a precizat Armand Groșu.

Războiul nu se va termină după eliberarea teritoriului Ucrainei

În opinia istoricului, războiul va continua până în 2024 și că nu se va finaliza după ce teritoriul Ucrainei va fi eliberat, chiar și cu recuperarea Crimeei și Donbasului: „Cred că mai degrabă războiul din Ucraina va continuă până în 2024. Totul depinde de ce se întâmplă la Moscova. Acolo este cheia. De acolo poți să oprești războiul, de acolo poți să apeși accelerația. Nu văd anul acesta să fie unul decisiv în condițiile în care ucrainenii nu au primit ajutoare suficiente. Dar nu cred că războiul se va termină după ce teritoriul Ucrainei va fi eliberat, chiar și cu Crimeea și Donbas. Cred că Rusia nu se va recunoaște înfrântă și războiul va intra în altă fază. Depinde de ruși cât îl vor mai suportă pe Putin și aici mă refer nu la omul de rând, ci la serviciile secrete și la armată”, a precizat Groșu.

Invitatul lui Ionuț Cristache în podcastul Hai România afirmă că pierderile ruse pe front sunt uriașe și nu mai este de ajuns mobilizarea parțială din 20 septembrie: „Ca să ții linia frontului ai nevoie de militari. Din cei 300.000 de soldați mobilizați, jumătate sunt deja morți, răniți sau dispăruți. Raportul este de 3 la 1, la 50.000 de morți, încă 150.000 sunt răniți. Deci în total au fost scoși din teatrele de luptă 200.000 de oameni.”

Reacția societății ruse este esențială

Armand Goșu a explicat că, în contextul în care Rusia are nevoie de mai mulți soldați pe frontul din Ucraina, reacția populației este foarte importantă: „Trebuie trimiși oameni pe front, pentru că Rusia lucrează cu tehnici din al doilea război mondial, ceea ce presupune prezența pe linia frontului a foarte mulți soldați. (…) Asta înseamnă că trebuie să vii cu un nou val de mobilizări. Trebuie văzut cum va reacționa societatea rusă la acest nou val și problema este cât timp va avea să fie pregătit. În 21 septembrie, când a fost primul val, i-au trimis pe soldați pe front fără nicio pregătire și au fost carne de tun pentru a opri ofensivă din Harkov a ucrainenilor. Au trimis acolo mii și mii de soldați neinstruiți, iar pierderile în acele zile și săptămâni au fost foarte mari”, a mai precizat Armand Goșu.