Actual

Exclusiv. Ce are de făcut populația civilă a României în caz de război. Generalul Dan Grecu: Este legea exactă care spune cum trebuie să acționeze fiecare

Generalul Dan Grecu în Podcastul Hai România
sursa foto: captură video

Generalul Maior Dan Grecu a explicat, în podcastul Hai România de miercuri, 1 martie, de pe contul de youtube EVZ Capital, ce are de făcut populația României în cazul unui război. Acesta spune că avem o lege la nivel național care explică exact ce are de făcut fiecare cetățean în cazul unei invazii armate. Mai mult, fiecare român în parte este obligat prin Constituție să își apere țara.

Scenarii în cazul unui război în România. Ce trebuie să facă civilii

Generalul Maior Dan Grecu a explicat că o parte din apărarea țării se face prin pregătirea populației, existând chiar și legi care spun exact cum trebuie să acționeze fiecare persoană în parte în funcție de pregătirea și cunoștințele pe care le are.

„O parte din apărarea patriei se realizează prin pregătirea populației. Pe unii îi faci să lupte, dar pe toți trebuie să îi faci în măsură să se protejeze, să conștientizeze, să înțeleagă. Așa cum e la inundații, așa este și la un atac aerian, și la un nor radioactiv, trebuie să știi niște măsuri. Faptul că le pui pe un site și ele stau acolo nu e ok. Asta trebuie să fie un proces de educare care să înceapă din clasa a I-a și să se termine cu pensionarii. Eu sunt ferm convins că planurile existente la nivelul structurilor care sunt responsabile cu gestionarea există și ele vor acționa. Și Armata, și poliția de frontieră și ceilalți.

Pentru următoarea perioadă vă liniștesc eu că nu vine nimic. Dar acest lucru trebuie pregătit. Avem o lege care chiar așa se numește: Pregătirea populației pentru apărare. Nu e chiar foarte veche, e de la începutul mileniului acesta în care se spune foarte clar: aceste acțiuni trebuie să se desfășoare, această informare. Avem presă privată și presă oficială, de stat, care trebuie să vină cu astfel de mesaje. Existența pe website-uri este foarte bună, dar nu toată lumea se uită pe website-uri sau alții nici nu știu că există asta”, a transmis generalul român.

Acesta a adăugat că toți românii sunt datori să își apere patria, prin Constituție, motiv pentru care avem și legi în acest sens. În caz de mobilizare, inițial vor fi vizați toți cetățenii de la 18 ani la 35 de ani, ca apoi, în funcție de nevoie și de situație să fie chemați cei până la 60 de ani.

„În România este legea exactă care spune cum trebuie să acționeze fiecare. În primul rând, toți suntem datori să apărăm patria, este o datorie constituțională. În al doilea rând există legea care spune cum se face acest lucru. În al treilea rând există structurile teritoriale, centrele militare zonale sau județene, care au în evidență toți rezerviștii care vor fi chemați. Forțele oficiale declarate ale rezerviștilor sunt de 80-90.000, dublul existentului.

În realitate, toți cetățenii de la 18 ani la 35 de ani pot să fie chemați în primă urgență, după care se extinde până la 60 de ani și 64 de ani pentru generali. Cei care n-au făcut stagiul militar vor fi încorporați, trimiși într-o unitate de instrucție, unde vor face perioada de instrucție corespunzător armei la care sunt repartizați și după care vor fi repartizați într-o unitate militară”, a mai transmis Dan Grecu.

Ce se întâmplă dacă atacă Vladimir Putin ar ataca ipotetic România într-o săptămână

Acesta a fost întrebat de Ionuț Cristache, ipotetic, ce s-ar întâmpla dacă România ar fi atacată în câteva zile de Rusia.

„Mai aveți câteva luni ca să vă pregătiți, bine dacă nu ajunge Putin la Budapesta până atunci. Cetățeanul Cristache, în momentul în care se va declara mobilizare generală sau parțială, va fi chemat de către centrul militar în evidența căruia se află. În mod normal, conform legii, dacă v-ați schimbat domiciliul trebuia să informați centrul militar. Constituie contravenție.

Sunteți anunțat de către centrul militar cu un ordin de chemare și veți fi repartizat spre un centru de pregătire. în funcție de pregătirea din viața civilă, te ia după studii. Dacă ești inginer constructor, înseamnă că ai calități să poți să servești în arma geniu. Indiferent de ce armă sunteți repartizați, trebuie să faceți pregătire. La nepregătire în ideea tehnică, probabil că infanteria este cea mai apropiată pentru că e vorba de combatanți.

Carne de tun se numește atunci când trimiți la luptă oameni nepregătiți. Teoretic dumneavoastră nu veți fi nepregătit. În prima linie sunt forțele care sunt acum active. Sub protecția acestor forțe și ulterior al celor NATO, dacă este pericolul depășește capacitatea sunt chemați rezerviștii pentru completarea și formarea de unități. După care vă cheamă pe dumneavoastră, dumneavoastră sunteți urgența a treia. Din nou depinde de armă. Fiecare individ va avea asupra sa, în funcție de poziție, pistol sau pistol mitralieră, care este armament individual. Asta este standard pentru toată lumea. Cu ăsta dormi lângă tine, îl pui sub pernă în astfel de situații”, a explicat generalul.

De asemenea, acesta a transmis că România are o situație relativ bună dacă ar fi atacată de Rusia datorită geografiei țării.

„Rușii ziceau că ucrainenii rezistă trei până la șapte zile. Tocmai au trecut 367 de zile. Să nu credeți că la noi va fi altfel. E greu de a da un timp. Dar dacă tot vorbiți de scenariul ăsta avem o situație relativ bună. De la nord la sud există un lanț de munți care aproape două treimi acoperă țara, o ofensivă dinspre mare este supusă la mari pierderi din partea agresorului, între mare și respectivul lanț de munți avem și Delta, așa că rămâne eterna linie Focșani – Nămoloasa care poate să fie sau poate să nu fie un punct nevralgic într-un scenariu ipotetic. Ne-a ajutat în Primul Război Mondial. Există astfel de probleme care se iau. Sunt zone grele, așa ar putea să fie, că doar nu o să vină dinspre sârbi sau dinspre unguri, dinspre est trebuie să vină, nu poate să vină dinspre vest”, a conchis oficialul român.