Actual

EXCLUSIV. Gabriela Firea îl spulberă pe Nicuşor Dan. PNL are lideri cu potenţial, dar prea puţin cunoscuţi la nivel de Bucureşti

EXCLUSIV. Gabriela Firea îl spulberă pe Nicuşor Dan. PNL are lideri cu potenţial, dar prea puţin cunoscuţi la nivel de Bucureşti

Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea se află pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Primăria Capitalei, la distanță de peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. PNL a comandat un sondaj pentru a vedea care e intenția de vot a bucureștenilor privind Primăria Capitalei. Intenția a fost inclusiv să testeze șansele lui Ilie Bolojan, fost primar în Oradea, actualmente preşedintele CJ Bihor, de a ocupa scaunul de primar general din 2024.

EXCLUSIV. Gabriela Firea îl spulberă pe Nicuşor Dan. PNL are lideri cu potenţial, dar prea puţin cunoscuţi la nivel de Bucureşti

Ilie Bolojan a fost cotat cu 22% intenţie de vot, la egalitate cu primarul sectorului 6 al Capitalei, liberalul Ciprian Ciucu, preşedintele organizaţiei PNL București.

În același sondaj, Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei, este cotat cu 17% , iar liderul USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, cu 11%.

Pe primul loc în sondajul comandat de PNL București se află fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, cu 34% intenţie de vot. Prim-vicepreședintele PSD și ministrul familiei va fi candidatul PSD la Primăria Capitalei în 2024.

Confirmarea vine şi de la liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a declarat pe 9 septembrie,  că „prietena mea” Gabriela Firea „îl va bate pe Nicuşor Dan de o să-i sune apa-n cap” la alegerile pentru PMB.

Observaţiile sondajului cu privire la percepţia liderii partidelor în Bucureşti

Sondajul PNL prezintă şi câteva observaţii. Infoactual a studiat sondajul şi prezentăm observaţiile privind percepţia liderii partidelor în Bucureşti.

„Atunci când vorbim de lideri, există trei zone.

Mai întâi, liderii foarte cunoscuţi şi care sunt bine poziţionati (Firea este un astfel de lider, susţinut de votanţii non-dreapta). Cu siguranţă, scoruri bune ar avea şi alte nume, precum Geoană sau Rafila (din stânga).

A doua categorie sunt liderii naţionali relevanţi, care sunt limitaţi la nivelul încrederii propriilor baze electorale. Aici îi vedem pe Ciolacu, Iohannis, Ciucă sau Simion. Drulă şi Armand sunt şi ei în aceeaşi categorie.

A treia categorie sunt liderii mai puţin cunoscuţi, dar care ar putea avea potenţial. Aici, la numele din PNL, vedem că foarte aproape de singurul primar în funcţie (Ciucu), se află nume precum Baciu, Mănăstire sau Burduja.

Dincolo de aceste nume, există câteva nume care sunt mult sub potenţial – Nicuşor Dan (primar în funcţie, cu nivel mic de încredere), Rareş Bogdan (lider notoriu, dar puţin atractiv în Bucureşti), Bujduveanu sau Pauliuc (nume foarte puţin cunoscute şi despre care, din acest motiv, nu se pot spune multe lucruri în ce priveşte potenţialul lor de viitor)”.

În ceea ce priveşte încrederea bucureştenilor în cei doi, Gabiela Firea şi Nicuşor Dan, observaţiile sondajului relevă următoarele date.

 

Subiectul Nicuşor Dan poate părea depăşit (pentru că numărul celor mulţumiţi de acesta este de doar 22%, iar nivelul său de încredere este de 18%). Însă, din punctul de vedere al votanţilor dreptei, nu este. Dimpotrivă, este una din principalele probleme strategice. De ce? Pentru că votanţii dreptei sunt puternic divizaţi de părerea faţă de Nicuşor Dan, se mai arată în observaţiile sondajului.