Actual Politică

Exclusiv. La presiunea liberalilor, PSD l-a obligat pe Constantin Mituleţu să demisioneze din fruntea Autorităţii Electorale

Exclusiv. La presiunea liberalilor, PSD l-a obligat pe Constantin Mituleţu să demisioneze din fruntea Autorităţii Electorale

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, a demisionat din această funcţie. Decizia sa vine după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul său, acuzându-l de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale. Surse din interiorul coaliţiei, au declarat pentru Infoactual că demisia lui Constantin Mituleţu a venit după discuţiile din cadrul şedinţei de coaliţie de marţi, 10 ianuarie.

Exclusiv. La presiunea liberalilor, PSD l-a obligat pe Constantin Mituleţu să demisioneze din fruntea Autorităţii Electorale

În urma presiunilor din coaliţie, PSD i-a cerut lui Constantin Mituleţu să plece din fruntea instituției din cauza scandalului în care este implicat, acesta fiind susţinut de social democraţi pentru această funcţie.

Luni, Constantin Mituleţu-Buică declara că nu are motiv să demisioneze din funcţie sau să fie schimbat de la şefia AEP deoarece a respectat legea, atât pe cea civilă, cât şi pe cea penală. Referitor la acuzaţiile pe care i le aduce ANI, el preciza că angajarea cumnatei sale a fost una „legală şi morală”.

”Nu am de ce să demisionez şi nici sa fiu schimbat, pentru ca am respectat legea, cea civilă şi cea penală”, declara Constantin Mituleţu Buică, întrebat, luni, de News.ro, dacă are în plan să demisioneze sau dacă se aşteaptă la o decizie de schimbare din funcţie a coaliţiei de guvernare, în contextul acţiunilor ANI prin care a sesizat Parchetul în cazul său, sub acuzaţia folosirii funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.

Chestionat mai departe despre angajarea cumnatei sale, preşedintele AEP  preciza că aceasta a fost „legală şi morală”.

Referitor la acţiunile ANI, Buică a explicat că este vorba „doar o sesizare cu privire la o suspiciune şi nu o constatare”.

ANI a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, pe care îl acuză de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către CONSTANTIN-FLORIN MITULEŢU BUICĂ a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente a emis,  aprobat şi semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente pe funcţia de consilier”, a transmis luni ANI.

Potrivit articolului 301 din Codul Penal, în cazul conflictului de interese sunt prevăzute pedepse de până la cinci ani de închisoare.

Un raport de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) îl acuză pe Constantin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) de conflict de interese penal. Sesizarea a fost depusă de un fost director din AEP, demis chiar de Mituleţu Buică.

Cristian Petraru, fost şef al aparatului tehnic de la Biroul Electoral Central director în Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) până în 2019, a depus în august 2021 o sesizare la ANI în care indica faptul că preşedintele AEP ar fi numit-o într-o funcţie din instituţie pe cumnata sa, sora soţiei sale.