Actual

EXCLUSIV! Mircea Geoană este șansa noastră în afacerea Bâstroe. Știrea zilei a fost data în podcastul Hai România de Liviu Mihaiu

Hai Romania
Foto: infofinanciar.ro

”Statul român e disfuncțional, nu mai are comunicare publică, nu mai are consultări cu cine trebuie, dar are noroc ca îl are pe Geoană, care de la nivelul forului euroatlantic i-a atras atenția ministrului de externe ucrainea Dmitri Kuleba despre minoritatea română și despre ce se petrece la Bâstroe!”, a declarat Liviu Mihaiu la podcastul Hai România, despre afacerea Bâstroe.

Liviu Mihaiu și Mirel Curea au fost invitațiilui Ionuț Cristache în cadul podcastului Hai România de azi.

Unul dintre subiectele ce nu puteau fi evitate a fost situația canalului Bâstroe, dar, mai cu seamă, faptul că statul pare să nu reacționeze destul de ferm la această chestiune.

Zero stat român

”Statul sub Iohannis este foarte praf. Zero. Norocul nostru este că avem un român la ce mai înalt nivel în NATO, iar Kuleba știe să respecte cuvântul lui Mircea Geoană. Speranța este Geoană”, a mai spus Liviu Mihaiu.

Să nu uităm aici faptul că Mihaiu a fost și Guvernator al Deltei Dunării.

”Eu am făcut prima data un protest în fața ambasadei Ucrainei, în 2004 – Salvați Dunărea și Salvați Delta. Dacă citești toate materialele, vei realiza că este un vis mai vechi de-al ucrainenilor care vor să treacă nici comercial și nici militar pe la Sulina. Ei vor propriul canal.  Dar este evident că dacă un sfert din mâna mea e pe teritorilul tău, trebuie să îmi ceri și mie voie să lucrezi la un asemenea canal”, a subliniat Mihaiu în podcastul Hai România.

”Apropo de isteria publică, aceasta este creată special de propagandiști, acei oameni care o ard proUcraina până a la un fanatism grețos. Pe rând, lucrările la Bâstroe au fost fake news, apoi că sunt de întreținere, o să reiasă că, până la urmă, noi am distrus Delta Dunării…”, a concluzionat jurnalistul.

Justificări imposibile

Nu puteau fi ocolit nici subiectul discursurile lui Putin și Biden.

Despre elementele esențiale ale celor două discursuri care au reținut atenția mapamondului, jurnalistul Mirel Curea a spus că ”vorbele lui Biden au exprimat determinare, iar discursul lui Putin a fost un fel de ”vă sparg, să moară mama”.

Mirel Curea a mai observat că, esențial, lui Putin îi este foarte greu, într-un discurs sau nu, să justifice morțile soldaților ruși în Ucraina.

”Unor oameni le mor niște copii și nu înțeleg de ce… Ucrainenii care mor își apără casele, rușii merg la spart case… E foarte complicat să justifici, ca Putin, de ce i-a murit unei familii de ruși copilul într-o acțiune de tâlhărie. De aia și apelează la religie, cum că Dumnezeu poartă căciulă rusească… Apoi, fratele tânărului soldat rus mort în Ucraina, îi vede pe alți tineri ruși la Biaritz, la Chamonix sau Monte Carlo, în Alpi sau în Dubai. E foarte complicat să justifici așa ceva…, a mai adăugat Curea.

Marele pericol: destrămarea Federației Ruse

Curea a subliniat că, probabil, ”se va intra în geometria pe care omenirea a cunoscut-o în timpul războiului rece. Cred că se va pune problema ”care rezistă economic”. Și aici, e un răspuns la îndemâna oricui”.

”Eu văd o Chină și o Rusie mult mai îngrijorate de dezbembrarea Rusiei. O chestiune pe care o văd foarte, foarte periculoasă.  Pândele Chinei se întind pe sute de ani. Pe calcule a la long (a la longue, fr). Ei construiesc diaspore solide care să influențeze prosperitatea Chinei. Pentru că oamenii de afaceri chinezi din diaspora se raportează patriotic la țara-mamă…”, a subliniat jurnalistul EVZ.