Actual

EXCLUSIV.PSD nu are o rezolvare în privinţa portofoliului de la Apărare. Ce a povestit Vasile Dîncu în şedinţa Biroului Permanent

EXCLUSIV.PSD nu are o rezolvare în privinţa portofoliului de la Apărare. Ce a povestit Vasile Dîncu în şedinţa Biroului Permanent

Zile fierbinţi pentru social democraţi, acum după demisia lui Vasile Dîncu. Liderul PSD, Marcel Ciolacu nu pare decis în privinţa portofoliului de la Apărare, în sensul că parcă ar fi dispus să-l cedeze liberalilor, dar nu ştie ce să ceară la schimb, deşi colegiilor lui cer din ce în ce mai intens capul lui Virgil Popescu. Un prim pas poate fi făcut astăzi în şedinţa coaliţiei.

EXCLUSIV. PSD nu are o rezolvare în privinţa portofoliului de la Apărare. Ce a povestit Vasile Dîncu în şedinţa Biroului Permanent

În conducerea partidului există două tabere, ne-au declarat surse din interiorul PSD. Există voci care doresc să cedeze liberalilor postul de ministru al Apărării, iar altele care încearcă să provoace o remaniere sau o demisie şi din rândul liberalilor, mai precis Virgil Popescu, cel care deţine portofoliul de la Energie, care conform surselor Infoactual participante la şedinţa BPN „contabilizează mai multe gafe decât Vasile Dîncu”.

O presiune puternică vine şi din partea lui Mihai Tudose şi a susţinătorilor săi. Acesta s-a pronunţat clar că doreşte revenirea la Palatul Victoria, iar dacă nu se poate la Ministerul Energiei, atunci la Apărare, asta cu condiţia ca ministerul să rămână la PSD şi după rocada premierilor, altfel nu ar fi dispus să renunţe la ultimii doi ani din mandatul de europarlamentar.

Consiliul Politic Naţional al PSD, pentru nominalizarea unui alt ministru al Apărării

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat după discuțiile din cadrul Biroului Politic Național că social democrații nu ar intenționa să lase PNL portofoliul Apărare.

”Nu ne interesează subiectele acestea de schimburi, de troc, ci ne interesează stabilitatea guvernării”, a afirmat Oprea. El a adăugat că va fi o şedinţă a coaliţiei, astăzi şi ulterior un Consiliu Politic Naţional al PSD pentru nominalizarea unui alt ministru al Apărării.

Întrebat dacă Mihai Tudose ar putea fi nominalizat pentru Ministerul Apărării, Oprea a replicat: „Nu s-au discutat nume în această seară”.

Coaliţia trebuie să se pună de acord în prima parte de zilei, întrucât premierul Nicolae Ciucă va pleca la Bruxelles. După discuţiile din coaliţie, social democraţii vor convoca Consiliul Naţional al PSD, probabil în vreo două zile.

Vasile Dîncu şi-a dat seama că nu mai are susţinerea PSD

În şedinţa Biroului Permanent al PSD, Vasile Dîncu a fost mai vocal decât în postarea de dimineaţă. Acesta le-a explicat colegilor că de luni bune se pun presiuni pe el pentru a demisiona de la ministerul Apărării. Aici, Vasile Dîncu nu a mai făcut referire la Klaus Iohannis, dar a lăsat de înţeles că preşedintele a fost cel care a pus presiune pe el să plece. Mai mult, acesta şi-a dat seama că partidul nu va fi discus să intre în conflict cu şeful statului sau cu premierul, drept pentru care şi-a arătat de la bun început disponibilitatea de a-l schimba din funcţie. Vasile Dîncu şi-a dat seama, drept pentru care ieri dimineaţa a făcut anunţul, când nimeni nu se aştepta.

Ultima postare a lui Vasile Dîncu

Demisia lui Vasile Dîncu mult discutată din această vară şi-a atins scopul, conform surselor noastre din interiorul PSD, care conform discuţiilor din partid, Klaus Iohannis nu ar fi fost atât de nemulţumit de gafele ministrului, ci de „activitatea sa de ministru şi semnarea unor angajamente care ar fi pus România într-o poziţie delicată pe plan extern”.

Acest lucru îl menţionează şi fostul ministru în demisia sa.

„Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a scris Vasile Dîncu.

Ultima postare a lui Vasile Dîncu l-a iritat cel mai tare pe şeful statului care a cerut această demisie.

Postarea lui Marcel Ciolacu prin care şi-a arătat surprinderea chiar a fost reală şi nu ironică, ne-au mai spus sursele noastre, întrucât în urma discuţiilor de săptămâna trecută cu premierul Nicolae Ciucă se pusese capăt acestui subiect, legat de demisia sau remanierea acestuia.

La întoarcerea de la Bruxelles, pe 16 octombrie, Vasile Dîncu scrie pe Facebook că s-a oprit în locul unde „nu se aude vocea idioților”. Postarea este plină de expresii dure de tipul „răcnetele proștilor”, „șoaptele mieroase ale ticăloșilor”, „tembelismul solemn, puținătatea de minte sau analfabetismul agresiv”, „cretinii și mediocrii”.

Social democraţii vor la schimb capul lui Virgil Popescu

Radu Oprea a lansat critici la adresa ministrului Energiei, Virgil Popescu, precizând că nici astăzi nu a venit cu propuneri concrete:

„Ne propunem să existe o claritate pentru că am văzut că suntem într-un cerc vicios. Sunt încă foarte multe facturi care nu sunt depuse și solicitări de plată care nu sunt depuse la ANRE sau la Ministerul Energiei. Este un lucru care a făcut să încetinească și partea de facturare și atunci lucrurile acestea trebuie reglementate foarte clar.

Ne bucurăm foarte mult că partenerii de coaliție au înțeles ceea ce noi spunem încă din ianuarie, că este nevoie de reglementarea în acest domeniu și că se lucrează intens în grupul pe Energie din PSD împreună cu cei din interiorul guvernului. Nici astăzi domnul Popescu nu a venit cu ceva consistent în această zonă deși ar fi trebuit să facă acest lucru de foarte multă vreme. Problema energiei este importantă și am discutat-o ca temă principală”.