Actual

Exclusiv. Robert Negoiță: „Eu nu cunosc pe nimeni care reușește să comunice cu primarul general al Capitalei”

Robert Negoita
Sursa foto: Captura podcast Hai Romania

Invitat în cadrul ediției de miercuri, 17 mai, a podcastului Hai România, Robert Negoiță nu a ratat ocazia de a-l critica dur pe edilul-șef al Capitalei, după decizia acestuia de a scoate palmierii plantați de primarul Sectorului 3 în piața Unirii.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a mărturisit că ideea plantării de palmieri nu i-a aparținut, ci i-a fost sugerată de specialiștii care se ocupă de proiectul grădinii botanice care va fi găzduită în Hala Laminor. Edilul a explicat că, atunci când a preluat clădirea istorică, o parte din aceasta, cu o suprafață de aproximativ 4.000 mp, este complet distrusă și a trebuit refăcută de la zero. „Este reconstruită pe același model și este complet din sticlă. Noi ne-am gândit să facem acolo o grădină botanică în interior, cu climă controlată și mii de plante. În discuțiile cu specialiștii despre grădina botanică, aceștia m-au întrebat de ce nu pun și în oraș niște plante de acest tip și mi-au spus că avem palmieri aclimatizați, care rezistă la zăpadă și temperaturi de până la -18, -20 de grade, Dacă se întâmplă, odată la 10 ani, să ai 3 nopți la -25 de grade îi împachetezi”, a explicat Robert Negoiță în cadrul ediției de miercuri, 17 mai , a podcastului Hai România pe care o puteți viziona aici.

Primarul a mai precizat că prețul palmierilor a fost de până în 1.000 de lei: „I-am luat foarte bine la preț. În piață, copaci la dimensiunea și tipul ăsta nu se găsesc. I-am luat de la o societate comercială din Giurgiu, care i-a adus de undeva din nordul Italiei, unde este o climă similară cu cea din București.”

Intervenția lui Nicușor Dan, „o prostie”

Invitatul lui Ionuț Cristache nu a rata ocazia de critica intervenția primarului general al Capitalei, Nicușor Dan: ” A zis că sunt «copaci ilegali». Trebuia să îi aresteze, cu cătușe, cu condamnare… Nu au ce căuta copaci ilegali în orașul ăsta! (…) Eu am aflat din presă că va scoate palmierii. Nu comunicăm absolut deloc. Eu nu cunosc pe nimeni care comunică cu primarul general al Capitalei, care reușește să discute cu el ceva. (…) Faptul că Nicușor Dan a scos palmierii a fost prostie. Așa se vede de la mine. Ok, ai ceva cu Negoiță, dar fă-i ceva lui, nu plantelor!”

Primarul sectorului 3 nu a renunțat însă la palmieri și nu s-a lăsat păgubaș: „A scos toți cei 20 de palmieri plantați de noi, dar noi i-am recuperat, cu proces verbal, pentru că era păcat de ei. Este o muncă să îl aduci la nivelul ăsta. Acum sunt plantați în parcul Pantelimon, unde facem parcul acvatic.”

Lipsa coordonării dăunează grav orașului

Un alt aspect criticat aspru de Robert Negoiță este cel al lipsei de coordonare între Primăria Capitalei și primăriile de sector.

„Apropo de lege, despre care zicea că trebuie să o respecte primarul Negoiță. Legea prevede că în fiecare lună primarul general trebuie să facă o întâlnire cu primarii de sector pentru coordonare. Nu l-am văzut niciodată. Nu a convocat nici măcar o ședință de coordonare de când este primar. Ne-am întâlnit de câteva ori în alte întâlniri convocate de alții, de ministrul Dezvoltării, al Mediului, al Fondurilor Europene etc. Dânșii sunt interesați să deblocheze situația pe București, pentru că primarul general blochează tot. Asta este problema reală.”

Primarul Sectorului 3 a exemplificat concret care sunt efectele lipsei de coordonare: ” Imaginați-vă că refacem complet o stradă, o facem nouă, și la trei zile Primăria Generală vine și o sparge. Noi nu avem de unde să știm că ei au de gând să facă o lucrare acolo, iar ei nu au de unde să știe că asfaltăm sau facem un trotuar. Legea prevede că, dacă gestionăm împreună același oraș, trebuie să ne întâlnim și să ne coordonăm, dar noi nu avem niciun tip de coordonare”, a concluzionat Robert Negoiță.