International

I-au rănit sentimentele lui Vladimir Putin! Dmitri Medvedev „Republica Moldova nu mai există”

agenții lui vladimir putin - sursă foto: pardafas.com
sursă foto: pardafas.com

În urma anunțării de către premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a unei liste negre a cetățenilor ruși cărora li s-a interzis să călătorească între Prut și Nistru, printre care și Vladimir Putin, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a pus sub semnul întrebării statutul de stat suveran al Republicii Moldova.

Dmitri Medvedev l-a insultat pe premierul moldovean Dorin Recean și a contestat suveranitatea Republicii Moldova, într-o nouă replică veninoasă la adresa actualului guvern de la Chișinău.

Republica Moldova nu există pentru Rusia

„O creatură misterioasă, Recean, a anunţat că preşedintele Rusiei şi alţi oficiali ruşi nu vor intra în Republica Moldova. În primul rând, nimeni nu intenţionează să meargă acolo. În al doilea rând – aşa ţară nu mai există”, a scris fostul președinte rus pe canalul său de Telegram.

Medvedev, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei în acest moment, susține că Moscova nu are nimic de spus actualelor autorități de la Chișinău.

Diplomatul rus, care s-a simțit liber să facă acest lucru, a insinuat că oficialii de la Chișinău au „vândut” Republica Moldova României, catalogându-i drept „trădători”. O acuzație caracteristică Moscovei și potrivnică oricărei reconcilieri între Chișinău și București.

În plus, el a declarat că Moscova ar putea vorbi cu Chișinăul „mai târziu”, referindu-se cel mai probabil la scenariul în care politicienii pro-ruși vor ajunge din nou la conducerea Republicii Moldova.

Administrația de la Moscova folosește adesea amenințări voalate,  deprecieri și insinuări provocatoare în interiorul societății vizate împotriva statelor care refuză să i se supună, iar răspunsul lui Medvedev se încadrează în acest tipar.

Vladimir Putin, pe lista neagră

Republica Moldova a întocmit o listă cu cetățenii ruși care nu sunt bineveniți pe teritoriul său, potrivit lui Dorin Recean, care a declarat acest lucru în cadrul episodului de joi, 27 arpilie, al emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.

Omul de afaceri rus Igor Ceaika și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-ar afla pe această listă. Ceaika este fiul unui fost procuror general.

Recent, mai mulți cetățeni ruși au fost refuzați să intre în Republica Moldova, în special președintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov. Suita condusă de Minnihanov, din care făcea parte și un oficial rus, trebuia să viziteze un miting electoral în Găgăuzia, o regiune semi-autonomă unde duminică au loc alegeri bașcanice.

Un diplomat rus a fost îndepărtat din Moldova din cauza incidentului, în timp ce un oficial moldovean a fost desemnat persona non grata de către Moscova. O serie de oficiali și politicieni de la Chișinău, inclusiv ministrul de interne Ana Revenco și legislatori din Partidul dominant Acțiune și Solidaritate de peste Prut, au primit, de asemenea, interdicție de intrare pe teritoriul rusesc din partea guvernului de la Moscova.

Potrivit lui Dorin Recean, Republica Moldova va face publică lista personalului guvernamental rus, potrivit Adevărul.