Actual International

Experții cred că angajamentul premierului Sunak de a elimina legile UE în 100 de zile este ireal și spun de cât timp va fi nevoie

Experții cred că angajamentul premierului Sunak de a elimina legile UE în 100 de zile este ireal și spun de cât timp va fi nevoie
Infoactual/arhiva

Potrivit experților britanici, eliminarea de către Sunak a legilor UE în 100 de zile este ireală. Rishi Sunak s-a angajat să elimine toate legile UE din Regatul Unit în 100 de zile, dar experții sugerează acum că ar putea dura mai mult pentru a face acest lucru. Despre cât timp este vorba, în cele ce urmează.

Experții cred că angajamentul premierului Sunak de a elimina legile UE în 100 de zile este ireal. De cât timp este nevoie în realitate

Eliminarea de către Sunak a legilor UE în 100 de zile ar putea dura până la trei ani. Rishi Sunak s-a angajat să elimine toate legile UE din Regatul Unit în 100 de zile, dar sursele sugerează acum că ar putea dura până la trei ani pentru a face acest lucru.

Surse guvernamentale, cu care au vorbit reporterii Daily Mail marți, 3 ianuarie 2023, au declarat că întârzierea este inevitabilă, având în vedere amploarea operațiunii.

Miniștrii britanici vor trebui să decidă care dintre cele peste 4.000 de acte legislative vor fi păstrate și care vor fi abandonate.

Cele care nu vor fi păstrate vor trebui rescrise și, cel mai probabil, vor trebui să treacă prin Parlament pentru aprobare, ceea ce a determinat unele departamente să ceară prelungirea termenului limită până în 2026.

Amploarea operațiunii ar bloca mii de angajați de la Whitehall timp de ani de zile, lăsându-i în imposibilitatea de a se ocupa de alte probleme care ar putea apărea.

Se așteaptă ca proiectul de lege care vizează aprobarea dumpingului masiv al legislației UE, The Retained EU Law (Revocarea și reforma), să se confrunte cu o opoziție acerbă atunci când va ajunge în Camera Lorzilor în februarie.

Alte surse au declarat pentru The Times că termenul este arbitrar, una dintre ele afirmând:

„Dacă obiectivul este de a revizui toate aceste reglementări în mod corespunzător, mai degrabă decât de a le tăia și lipi în legislația britanică, atunci vom avea nevoie de mai mult timp. Este un termen limită complet arbitrar. Va trebui să facem o concesie pentru a o trece.”

Euroscepticii sunt deja furioși din cauza întârzierii, fostul ministru al afacerilor Jacob Rees-Mogg, în contextul dat, a declarat:

„Nu există niciun motiv pentru a ceda în fața rămășițelor nealegite din Camera Lorzilor care au vrut în mod constant să zădărnicească Brexitul. Abrogarea legislației UE și înlocuirea acesteia cu legislația națională la șapte ani după ce am votat pentru ieșire nu este deosebit de ambițioasă, iar departamentele ar trebui să fie pregătite să o facă.”

Orice întârziere va fi și mai dăunătoare pentru actualul prim-ministru Rishi Sunak, care a promis că va scăpa de legi în 100 de zile, un termen ambițios care va duce probabil la erori și la adoptarea unei legislații de calitate inferioară, mai scrie presa externă.