Culinar

Extravaganță în domeniul culinar! Un bucătar român, este primul din lume care a făcut ca un anumit preparat să fie diferit

Extravaganță în domeniul culinar! Un bucătar român, este primul din lume care a făcut ca un anumit preparat să fie diferit
facebook.com

Extravaganțele în domeniul culinar sunt nelimitate. Însă, pentru prima dată la nivel mondial, un bucătar român, a făcut ca un preparat al său să fie diferit

Pe lângă mozzarella si roşii, un bucătar român (pizzer), stabilit în Veneţia de mai bine de 30 de ani, care şi-a dorit ca preparatul lui să fie diferit, adaugă deasupra pizzei și …aur comestibil.

Cine este bucătarul român

Astfel, prima pizza ornată în Italia cu aur comestibil a fost preparată în aceste zile de Robert Nedea, un român originar din București, plecat din țară de aproximativ 30 de ani, care are restaurantul-pizzerie „Ristorante Pizzeria Da Roberto”, la Jesolo Lido nr.70, în provincia Veneția.

Preparatul  a fost numit „Pizza Mimi Regina d’Oro 24 Kt”, o pizza „de lux” și costă 99 de euro, informează Corriere della Sera, citată de rotalianul.com.

Robert Nedea a preparat o pizza Margherita, pe care a transformat-o, practice, într-o bijuterie, folosind, pe lângă ingredientele clasice, și aur comestibil.

De la ce a pornit ideea de a prepara o astfel de pizza

Alessandro, fiul său, este cel care i-a sugerat  să facă o pizza ornată cu aur.

„În restaurantele din Dubai se stropesc cu aur fripturile și se vând cu 1.000 de dolari. Ar trebui să facem și noi cu pizza același lucru”, i-a spus Alessandro tatălui său.

Robert a ținut cont de sugestia fiului său, iar rezultatele sunt evidente. Săptămănal, cam 4-5  clienți comandă cel mai scump preparat din meniu.

„Săptămâna trecută am vândut 5 într-o seară”, a declarat Robert Nedea pentru sursa citată.

„De obicei sunt turiști străini, dar și italieni, care vor să exagereze. Cine cumpără o pizza cu aur o face pentru a impresiona oamenii de la masă sau pe ospătărițele noastre, lăsând minim 25 de euro drept bacșiș. De obicei comandă și o sticlă de șampanie. Noi servim pizza Mimi Regina d’Oro pe notele melodiei We Are the Champions. Dacă și clienții acceptă, anunțăm întregul local că au făcut comanda respectivă”.

Această inițiativa a lui Robert pare a fi, însă, prima în lume, el fiind primul pizzer care a considerat că aurul comestibil poate fi utilizat și în alte preparate, nu doar la dulciuri cum ar fi ciocolata și înghețata.

La ce preț vinde pizzerul român preparatul său, ornat cu foiță de aur

Prețul pentru o pizza care, pe lângă mozzarella, suc de roșii, burrata de bivoliță și busuioc, are ca ingredient aurul, produs perfect comestibil și care în scop alimentar trebuie să aibă 23 sau 24 de carate, este de 99 de euro.

Informații despre aurul comestibil

Aurul comestibil :

  • este un anumit tip de aur autorizat de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii ca aditiv alimentar, sub denumirea E-175
  • este utilizat în gastronomia fină, pentru a decora diverse preparate, antreuri, sushi, foie gras, în patiserie, la deserturi precum pralinele de ciocolată și înghețata, dar este folosit şi pentru ornarea unor cocktailuri sofisticate.
  • poate fi sub formă de foiţă de aur, o peliculă extrem de subţire, fulgi sau pulbere.
  • trebuie să îndeplinească specificaţiile din standardele de siguranţă alimentară. Trebuie să fie pur, pentru a evita orice tip de infecţii sau pericole pentru organism.

Utilizarea aurului comestibil: beneficii și pericole

Potrivit experţilor în sănătătate, nu există nici beneficii, nici pericole, atât timp cât este vorba de aur pur, de un produs autorizat şi nu de unul fals.

Iar contrar unor credinţe vechi, corpul uman nu poate absorbi sau digera aurul.

Fiind un metal nobil, aurul nu reacţionează în interiorul corpului uman, cee ace înseamnă că nu este absorbit în timpul procesului de digestie, deci nu există niciun pericol dacă este mâncat, dar nici beneficii nutriţionale, potrivit sursei citate.