Politică

Femeia care conduce America. Ce se întâmplă cu Joe Biden?

Femeia care conduce America. Ce se întâmplă cu Joe Biden?

Vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, va conduce America. Problemele de sănătate îl va ține departe pe președintele Joe Biden de fotoliul prezidențial pentru o perioadă scurtă de timp.

Liderul de la Casa Albă va lipsi pe durata derulării evaluării medicale, a declarat reporterilor Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe. Kamala Harris va deveni prima femeie cu puteri prezidențiale, în timp ce Biden lipsește.

Kamala Harris conduce America

În America există o rutină ca un vicepreședinte să-și asume puterile prezidențiale în timp ce președintele este supus unei proceduri medicale care necesită anestezie.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, a declarat că Joseph Biden va fi supus unei colonoscopii.

„La fel cum a fost cazul când preşedintele George W. Bush a fost supus aceleiaşi proceduri în 2002 şi în 2007, în conformitate cu procedura prevăzută de Constituţie, preşedintele Biden îi va transfera puterea vicepreşedintelui pentru o scurtă perioadă de timp cât va fi sub anestezie”, a declarat Jen Psaki.

„Vicepreşedintele va lucra din biroul situat în Aripa de Vest a Casei Albe în acest timp”, a precizat Jen Psaki.

Joe Biden s-a prezentat în această dimineață la Centrul Medical Walter Reed pentru a fi supus unui examen medical anual de rutină, primul său examen medical de când a devenit președinte al SUA. De altfel, Joe Biden, care împlinește sâmbătă 79 de ani, este cel mai bătrân președinte american din istoria SUA aflat la primul mandat.

Medicul personal a raportat însă un ritm cardiac „neregulat”

Starea medicală a preşedintelui Joseph Biden este în centrul atenţiei publice în Statele Unite. În decembrie 2019, echipa de campanie a transmis un buletin medical oficial care arăta că Joseph Biden era „sănătos” şi „apt să exercite atribuţiile de preşedinte”. Medicul personal Kevin O’Connor a raportat însă un ritm cardiac „neregulat”.

Și în mandatul lui Donald Trump s-a întâmplat un transfer asemănător. La începutul acestui an, fostul secretar de presă al fostului președinte american Donald Trump, Stephanie Grisham, a dat de înțeles în spațiul public că predecesorul lui Biden a fost supus unei colonoscopii în urma unei vizite secrete, în 2019, la Walter Reed Maryland. Totuși, administrația Trump a ținut să nu facă public acest lucru pentru a evita dezvăluirea transferul temporar al puterii prezidențiale către vicepreședintelele de la acel moment, Mike Pence.