International

Femeile din Afganistan, obligate să nu-și arate fața în public. „Mai bine să stea acasă”

Femeile din Afganistan, obligate să nu-și arate fața în public. „Mai bine să stea acasă”

Restricțiile privind libertatea femeilor din Afganistan au fost înăsprite de către talibani incepând de sâmbătă. Conform AFP, talibanii impun femeilor ca în public să poarte un văl integral, cum ar fi o burqa, care reprezintă  simbolul opresiunii lor în țara afgană.

Femeile din Afganistan, obligate să nu-și arate fața în public. „Mai bine să stea acasă”

Hibatullah Akhundzada, liderul suprem al talibanilor și al Afganistanului, printr-un decret transmis presei la Kabul, a ordonat femeilor să își acopere corpul și fața în public cu un „chadri (nume alternativ pentru burqa), deoarece este tradițional și respectuos”.

De asemenea, liderul talibanilor a declarat că „dacă nu au niciun motiv să iasă, mai bine să stea acasă”

Astfel, conform recomandărilor Sharia, pentru a evita să fie provocatoare atunci când se întâlnesc cu un bărbat care nu este membru apropiat al familiei, „Femeile care nu sunt nici prea tinere, nici prea bătrâne ar trebui să-și acopere fața cu un văl, cu excepția ochilor. Iar dacă nu au niciun motiv să iasă afară, este „mai bine pentru ele să stea acasă”.

Totodată, decretul conține si o listă de pedepse pentru capii de familie care nu impun purtarea vălului integral.

Încă de la jumătatea lunii august, când talibanii  au revenit la putere, Ministerul Promovării Virtuții și Prevenirii Viciilor a emis o serie de recomandări referitoare la modul în care ar trebui să se îmbrace femeile.

Anterior restricțiilor actuale, talibanii le ceruseră femeilor să poarte cel puțin un hijab, un văl care acoperă capul, dar lasă fața la vedere.

De precizat este faptul ca talibanii impuseseră purtarea burqa încă din prima lor perioadă la putere, respectiv între anii 1996 și 2001.

Promisiunile făcute de talibani au fost încălcate de ei înșiși

În perioada 1996 – 2001, prin legea islamică emisă la momentul respectiv, talibanii au privat femeile de aproape toate drepturile, în conformitate cu interpretarea lor ultra riguroasă a Sharia, iar ofițerii Ministerului pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciilor biciuiau orice femeie care nu purta burqa.

După 20 de ani de ocupație din partea Statelor Unite și a aliaților lor, care îi alungaseră în 2001 pe talibani, după ce aceștia au revenit la putere, au promis că vor fi mai flexibili în ceea ce privește regimul femeilor din Afganistan.

Cu toate acestea, promisiunile făcute au fost rapid încălcate, iar drepturile si libertățile obținute de femei în 20 de ani au fost eliminate, scrie hotnews.ro, citând AFP.

Dintre măsurile de îngrădire a libertătii femeilor mentionăm: separarea femeilor și bărbaților în parcurile publice din Kabul, cu zile de vizitare impuse pentru fiecare sexș excluderea lor din slujbele guvernamentale;  interzicerea de a călători în străinătate sau pe distanțe lungi în interiorul țării fără un bărbat din familie; închiderea  liceelor si colegiilor pentru fete (începând cu luna martie) la doar câteva ore după redeschiderea mult așteptată a acestora. Aceasta din urma restricție, la baza căreia nu  a stat decât justificarea că “educația fetelor ar trebui să fie în conformitate cu legea Sharia “, a scandalizat comunitatea internațională.