Actual Lifestyle

Fenomene meteo cu care ne vom confrunta în această iarnă. Specialiștii au făcut primele estimări pentru sezonul rece 2022-2023

Fenomene meteo cu care ne vom confrunta în această iarnă. Specialiștii au făcut primele estimări pentru sezonul rece 2022-2023
pogoda.se.pl

Pentru această iarnă, experții spun că modelul general va fi influențat în mare măsură de “La Niña”, un fenomen oceanic și atmosferic care este omologul rece pentru “El Niño”.

Astfel, pentru iarna care va urma, 2022-2023, meteorologii Accuweather au emis prognoza meteo, potrivit căreia, în mai multe țări din Europa, vor fi temperaturi extrem de scăzute și ger.

Iarna 2022-2023 în Europa

Conform specialiștilor în domeniu, sudul Europei se va confrunta cu cele mai puternice furtuni.

Prin urmare, se anunță:

  • furtuni, vânt puternic și ploi abundente în Portugalia, Spania, sudul Franței, Italia și Balcani
  • inundații în orașe precum Veneția, Italia
  • ninsori puternice în Regatul Unit și Irlanda

Se precizează că în Dublin și Edinburgh nu vor exista ninsori puternice. Dar, cu toate acestea, orice perioadă rece, care ar putea afecta regiunile în acest an ar putea avea repercusiuni substanțiale, având în vedere criza energiei și costurile asociate cu încălzirea locuințelor.

În nord-estul Europei și în Scandinavia se anunță o iarnă mai caldă decât media normală. Pe de altă parte, meteorologii anunță și temperaturi scăzute, dar nu ca în anii anteriori.

Cum va fi vremea în România

La noi în țară, se așteaptă precipitații mai însemnate cantitativ, care vor conduce la refacerea deficitului de umiditate.

În ceea ce privesc temperaturile, se anunță că acestea vor fi scăzute în partea de nord, centru, nord-vest, nord-est.

De asemenea, potrivit specialiștilor, în această iarnă își vor face simțită prezența un număr de 3-4 viscole și intervale de ger, iar temperaturile minime vor coborî până spre -20…-25 de grade în depresiuni.

Ce părere au experții în meteorologie din România despre iarna 2022-2023

La România TV,  Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că românii nu vor avea parte de o iarnă foarte dificilă:

„În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitatea destul de mare să avem parte de o iarnă mai blândă. Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”.

De asemenea, cercetătorul științific George Gârbacea a precizat: „Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării, unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, citează evz.ro