Social

Fermierii vor primi câte 3.000 de euro de la stat! Când intră banii în conturi

Euro, sursa foto Mesagerul de Bistrita ajutor de stat
sursa foto Mesagerul de Bistrita

O serie de subvenții agricole care totalizează peste 3.096 de euro pe hectar sunt oferite micilor fermieri – dar numai celor care au făcut deja o cerere.

Micii fermieri vor primi în curând subvenții în valoare de peste 3.000 de euro pe hectar, potrivit informațiilor furnizate de MADR. Aceștia au depus cererea unică de plată – subvenția pentru campania de plăți de sprijin corelate pentru legumele recoltate în spații protejate de anul trecut – încă din 2022, pentru a fi eligibili pentru finanțare.

Ajutorul însumează 8,7 milioane de euro

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, acest grup de fermieri ar urma să primească compensații în valoare totală de peste 8,7 milioane de euro.

„8.788.873 euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă şi/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă”, a transmis MADR într-o informare recentă.

Potrivit lui Gheorghe Vlad, șeful OIPA Legume și Fructe, 2.838 de hectare de legume cultivate în spații protejate au fost înregistrate la APIA în 2022, conform informațiilor puse la dispoziția publicului larg.

Se dau 3.000 de euro pe hectar

Potrivit Agro-tv.ro, fermierii români ar urma să primească o subvenție de 3.096 de euro pe hectar, dacă toate terenurile pe care le-au înregistrat sunt eligibile la plată. Potrivit APIA, subvenția va fi înmânată foarte curând, întrucât termenul limită pentru depunerea tuturor documentelor aferente ajutorului cuplat pentru agricultură a fost 15 mai.

În plus, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește subvenții suplimentare care vor fi virate în conturile fermierilor în acest an, pe lângă plățile directe pe care fermierii le solicită prin cererile unice de plată. Adrian Pintea, directorul general al APIA, estimează că fermierii vor primi aproximativ 3 miliarde de euro în campania de plăți din 2023.

„Pentru anul 2023, România are alocat pe plăți directe 1,895 milioane euro. Aceste plăți directe sunt din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), fond pe care în gestionează APIA. La acesta se mai adaugă celelalte fonduri, atât prin măsurile delegate de către colegii noștri de la AFIR, cât și toate subvențiile care se acordă din bugetul național. Astfel, ne apropiem de 3 milioane de euro pe care îi acordăm prin APIA anual”, a declarat acesta pentru TVR1, citat de agro-tv.ro.

APIA a prelungit termenul de depunere a cererilor unice de plată fără penalități până la 31 mai 2023, pentru a permite unui număr mai mare de fermieri să depună cererile.

Potrivit celor mai recente statistici ale instituției, până în prezent au fost depuse 570.000 de cereri. Reprezentanții agenției anticipează că anul acesta se vor înregistra mai puțini fermieri decât au făcut-o anul trecut.