International

Festivalul de film de la Cannes, umbrit de conflictul din Ucraina. Un regizor rus anti-război a fost contestat de un ucrainean

cannes

Disputele legate de războiul din Ucraina au ajuns și la festivalul de film de la Cannes, sâmbătă seara, atunci când regizorul rus Kirill Serebrennikov a fost contestat de cineastul ucrainean Dmitro Suholitki-Sobciuk. Important de menționat este faptul că regizorul rus este împotriva războiului din Ucraina.

Festivalul de film de la Cannes, umbrit de conflictul din Ucraina. Un regizor rus anti-război a fost contestat de un ucrainean

Festivalul a interzis participarea delegațiilor oficiale rusești, dar a considerat că nu este cazul ca disidentul rus Kirill Serebrennikov să fie vizat de astfel de sancțiuni.

Ucraineanul s-a folosit de prilejul proiecției filmului său de debut „Pamfir” pentru a-i critica pe organizatorii festivalului că l-au invitat pe regizorul rus.

„Atunci când el este aici, face parte din propaganda rusă, iar ei îl pot folosi”, a declarat pentru Reuters Dmitro Suholitki-Sobciuk.

Se pare că întreaga discuție a pornit după ce la începutul acestei săptămâni, regizorul rus Serebrennikov a declarat că nu ar trebui boicotată cultura rusă pentru că „a promovat întotdeauna valorile umane”. Acesta a prezentat miercuri, în premieră, filmul „Soția lui Ceaikovski”, aflat în competiție.

În ceea ce-l privește pe Dmitro Suholitiki-Sobciuk, filmul acestuia de debut a fost prezentat la secțiunea „Quinzaine des Réalisateurs” a Festivalului de la Cannes. Cu decorul amplasat în pădurile din regiunea Cernăuți, din vestul Ucrainei, „Pamfir” începe cu întoarcerea unui tată, Leonid, la familia sa după luni de muncă în Polonia, o poveste similară cu cea a bărbaților ucraineni care sunt separați de cei dragi în timp ce luptă împotriva invaziei rusești.

Filmul „este o reflectare a forței și a puterii poporului ucrainean, care este foarte puternic și care va învinge. Este doar o chestiune de timp, pentru că nu putem fi învinși!”, a declarat pentru Reuters actorul Oleksandr Iațentiuk, care îl interpretează pe Leonid.

Este pentru prima dată când organizatorii festivalului, care ajunge acum la a 75-a ediţie, iau o astfel de decizie

Delegaţiile Rusiei nu vor fi primite, anul acesta, la prestigiosul Festival de Film de la Cannes – «atât timp cât invazia Ucrainei de către Rusia continuă», anunţă organizatorii acestui eveniment ce va avea loc între 17 şi 28 mai.

“Fidelă istoriei sale, care începe în 1939, festivalul de Film de la Cannes va fi mereu în serviciul artiştilor şi al profesioniştilor din cinema, a căror voce se rídică acum pentru a denunţa violenţa, represiunea, injustiţia, pentru a apăra pacea şi libertatea”, se arată într-un comunicat al organizatorilor acestui prestígios festival.

Sub nicio formă nu vor putea asista la festival persoane care au legătură cu guvernul rus. Măsura se poate schimba, dacă războiul va înceta, în condiţiile dorite de poporul ucrainean însă, spun organizatorii francezi.