Actual

Fiica lui Aleksei Navalnîi: Tatăl meu stă în închisoare pentru că nu a murit după ce a fost otrăvit

Fiica lui Aleksei Navalnîi: Tatăl meu stă în închisoare pentru că nu a murit după ce a fost otrăvit

Fiica liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, acceptă un premiu pentru drepturile omului în numele tatălui său pentru curajul în care s-a confruntat cu guvernul președintelui Vladimir Putin.

Fiica liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a primit marți un premiu pentru drepturile omului în numele tatălui ei, pentru curajul în care a înfruntat guvernul președintelui Vladimir Putin.

Daria, o studentă de 20 de ani de la Universitatea Stanford din California, a mărturisit că tatăl ei a dedicat premiul – conferit de Summitul de la Geneva pentru Drepturile Omului și Democrație – tuturor prizonierilor politici din Rusia și Belarus.

Tatăl meu este în închisoare pentru cuvintele sale

‘Tatăl meu este în închisoare pentru cuvintele sale, pentru acţiunile şi convingerile sale şi, înainte de toate, pentru că nu a murit atunci când guvernul rus a încercat să-l omoare’ otrăvindu-l, a declarat tânăra de 20 de ani într-un discurs rostit în limba engleză.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie la întoarcerea sa din Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după un atac de neurotoxină pe care îl atribuie Kremlinului, lucru pe care autoritățile ruse îl neagă. El a fost condamnat în februarie la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea condițiilor unei pedepse cu suspendare care rezultă dintr-un caz de delapidare în 2014 despre care spune că a fost motivat politic.

Liderul opoziției a intrat într-o grevă a foamei de 24 de zile în închisoare pentru a protesta împotriva lipsei tratamentului medical pentru dureri de spate severe și amorțeală la picioare. Navalnîi și-a încheiat postul în aprilie după ce a primit tratamentul pe care l-a cerut.

Premiu dedicat tuturor prizonierilor politici din Rusia și Belarus

Fiica sa a spus că i-a scris o scrisoare din închisoare după ce a primit premiul.

„În scrisoarea sa, tatăl meu mi-a cerut astăzi să acord acest premiu tuturor prizonierilor politici din Rusia și Belarus”, a spus Navalnaya.

La ceremonie a luat parte Sviatlana Tsikhanouskaya, principalul candidat al opoziției la alegerile din august din Belarus, în care președintele autocratic Alexander Lukashenko a câștigat al șaselea mandat, rezultat considerat de mulți drept fraudulos.