Actual

Fiica fostului președinte al Americii Ronald Reagan, actriţa Patti Davis, avertisment pentru Prințul Harry

Fiica fostului președinte al Americii Ronald Reagan, actriţa Patti Davis, avertisment pentru Prințul Harry

Patti Davis, actrița și unica fiică a fostului președinte al SUA, Ronald  Reagan, a oferit Prințului Harry câteva sfaturi înțelepte înainte de lansarea cărţii sale de memorii. Scriind pentru New York Times, Patti Davis, în vârstă de 70 de ani, l-a avertizat pe ducele de Sussex să fie judicios cu dezvăluirile sale.

Fiica fostului președinte al Americii Ronald Reagan, actriţa Patti Davis, avertisment pentru Prințul Harry

„Justificarea mea pentru scrierea cărții pe care mi-aș dori acum să nu o fi scris… era foarte asemănătoare cu ceea ce înțeleg că este raționamentul lui Harry. Am vrut să spun adevărul, am vrut să clarific lucrurile. Am crezut naiv că, dacă mi-am descris propriile sentimente și propriul meu adevăr, astfel încât lumea să poată citi, și familia mea să înceapă să mă înțeleagă mai bine”, a scris ea.

Cartea lui Davis despre Familia Reagan, „Secretele de familie” a fost publicată în 1993.

„În etapele incipiente ale bolii Alzheimer ale tatălui meu, când încă mai avea momente lucide, i-am cerut scuze că am scris o autobiografie cu mulți ani mai devreme în care am deschis porțile vieții noastre zbuciumate de familie”, a recunoscut Davis. „Deja vorbea mai puțin în acel moment, dar ochii lui spuneau că a înțeles”.

Patti Davis a văzut o paralelă între luarea sa de decizie și cea a prințului Harry, ce se simte înstrăinat.

„M-am gândit la acel moment, când am citit că Prințul Harry a scris în noul său memoriu despre tatăl său, regele Charles, care stă între fiii săi luptători și le-a spus: „Vă rog, băieți, nu faceți ultimii mei ani nefericiți.” Timpul este imprevizibil. …

Am avut darul de a fi cu tatăl meu, ceea ce mi-a permis să-mi cer scuze, deși boala plutea între noi și comunicarea era întunecată. Cuvintele regelui Charles dezvăluie un om care este conștient de propria sa mortalitate și care își dorește ca urmașii săi să fie conștient și de asta.”

Patti Davis a subliniat că există mai multe versiuni ale adevărului și, având în vedere că poveștile din cartea Prințului Harry au fost criticate înainte de data lansării cărții din 10 ianuarie, ea crede că Regele și Prințul William au, de asemenea, dreptul la propria sa versiune.

„Oamenii nu reacționează în general rău la a fi expuși în public. Și de-a lungul anilor care au urmat, am aflat ceva despre adevăr: este mult mai complicat decât ni se pare când suntem tineri. Există nu doar un adevăr, adevărul nostru – și alți oameni care trăiesc povestea noastră au propriile adevăruri”, a scris ea.

„Sunt sigură că prințul William are o părere despre lupta fizică pe care a descris-o Harry”, a spus Davis.

„Pentru a înțelege cu adevărat dinamica dintre frați, pentru a extinde și a face povestea mai completă, trebuie să luați în considerare adevărul lui William. Harry a scris că, după ce William l-a lovit, William i-a spus lui Harry să-l lovească, ceea ce a refuzat. Dar în scris despre luptă, el a făcut exact asta”.

Privind retrospectiv, actrița crede că nu ar fi trebuit niciodată să dezvăluie secretele cele mai lăuntrice ale familiei sale.

„Cu ani în urmă, cineva m-a întrebat ce mi-aș spune eului meu mai tânăr dacă aș putea. Fără ezitare, am spus: „Este ușor. Aș fi spus: „Taci”. Nu pentru totdeauna.

Dar până când aș fi putut să mă întorc și să privesc lucrurile printr-o lentilă mai largă. Până când mi-am dat seama că cuvintele au consecințe și durează foarte mult. Harry l-a numit pe William nu numai „fratele său iubit”, ci și „dușmanul său”. A ales cuvinte care tăiau adânc pentru a lăsa o cicatrice; poate că ar fi ales altfel dacă și-ar fi făcut timp să tacă și să reflecteze la puterea durabilă a cuvintelor sale.”

Tăcerea îți oferă spațiu, mai spune fiica fostului preşedinte, îți dă distanță și îți permite să te uiți mai atent la experiențele tale, fără tentația de a egala scorul.

„În anii următori, Harry s-ar putea să privească înapoi așa cum fac eu. Nu orice adevăr trebuie spus lumii întregi. Oamenii sunt întotdeauna curioși de familiile celebre și adesea poveștile acestor familii îi pot atinge pe alții, le pot oferi o perspectivă asupra propriilor lor familii. Situațiile, chiar transcend timpul, pentru că faima plutește pe marginea eternității. Dar nu totul trebuie împărtășit – adevărul pe care tăcerea îl poate învăța. Harry pare să fi acționat conform zicalei că „Tăcerea nu este o opțiune”, a concluzionat ea.